Postimees 1918. aastal: nõukogude punaväes vilets moraal

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lev Trotski
Lev Trotski Foto: Postimees.ee

Võiks arvata, et see uus enamlaste vägi õige tugev on, sest mobilisatsioon on Venemaal viimasel ajal õige laialine. Kuid enamlased on nähtavasti valesti rehkendanud: kord pakkusid nad soldatitele sõjaväes kõige laialisema otsustamise ja arvustamise õiguse kõigi ülemuste käskude ja tegevuse kohta. Nüüd kannab see vilja ja punane armee ei taha enam nõukogude käskusid täita.

Peterburi kaudu tulnud teated tõendavad, et nõukogude valitsuse kangemad toed, punaväelaste salgad, enamlise valitsuse sisse usku kaotades, mitmel pool kõikuma on löönud, kuna uuesti mobiliseeritud mehed koguni vastuhakkamist on korraldanud.

Mobiliseeritud kuulutanud, et nemad oma pereliikmetele samasugust palka ja sama määral moona nõuavad, nagu praegu punaväelastele maksetakse. Nad ei tahtvat mitte paremas seisukorras olla kui «teised inimesed» ja mõne Trotski-Lenini pärast endid oma isade-emade ja naiste kulul nuumata.

«Valitsuse» lehed tõendavad suure suuga, mobilisatsioon minevat väga hästi. Tõelikult läheb aga mobilisatsioon halvemini kui ükski eemalolija seda uskuda julgeks. Mõnes kohas ei tule kokkukogumise-kohtadesse mitte ühtegi, kes teenistusesse sooviks astuda. Teistes kohtades tulevad ainult üksikud ja needki on niisugused, kes enamlastele enam kahju kui kasu teevad. Mehed võtavad püssid kätte ja tarvitavad neid sagedasti «valitsuse» enese vastu. 24.08.1918

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles