Edasi 1968. aastal: TASS-i avaldus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praha elanikud lehvitavad Tšehhoslovakkia lippu ja proovivad põlevate tõrvikutega peatada nõukogude tanki 21. augustil viiskümmend aastat tagasi. Nõukogude Venemaa juhitud invasioon purustas Praha kevadena tuntud reformid endises Tšehhoslovakkias.
Praha elanikud lehvitavad Tšehhoslovakkia lippu ja proovivad põlevate tõrvikutega peatada nõukogude tanki 21. augustil viiskümmend aastat tagasi. Nõukogude Venemaa juhitud invasioon purustas Praha kevadena tuntud reformid endises Tšehhoslovakkias. Foto: LIBOR HAJSKY / AFP / Scanpix

TASS on volitatud teatama, et Tšehhoslovakkia SV partei- ja riigitegelased pöördusid Nõukogude Liidu ja teiste liitlasriikide poole palvega osutada Tšehhoslovakkia vennasrahvale kiires korras abi, sealhulgas relvastatud jõududega. See palve on tingitud ohust, mis ähvardab Tšehhoslovakkias valitsevat sotsialistlikku korda ja põhiseadusega kehtestatud riiklust kontrrevolutsiooniliste jõudude poolt, kes on astunud sobingusse sotsialismile vaenulike välisjõududega.

Sündmused Tšehhoslovakkias ja tema ümber on korduvalt olnud sotsialistlike vennasmaade juhtivate tegelaste mõttevahetuse objektiks. Need maad on ühisel seisukohal, et rahvaste sotsialistlike saavutuste toetamine, tugevdamine ja kaitsmine on kõigi sotsialistlike riikide ühine internatsionaalne kohus. Seda nende ühtset seisukohta deklareeriti pidulikult ka Bratislava avalduses.

Olukorra edasine teravnemine Tšehhoslovakkias riivab Nõukogude Liidu ja teiste sotsialistlike maade elulisi huve, sotsialistliku sõprusühenduse riikide julgeoleku huve. Oht, mis ähvardab sotsialistlikku korda Tšehhoslovakkias, kujutab endast ühtlasi ohtu rahule Euroopas.

22.08.1968

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles