Raul Ennus: Eesti maksupoliitika rabeleb paigalseisus (9)

Raul Ennus
, Helmes arendusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Tarkvarafirma Helmes arendusjuht Raul Ennus kirjutab, et maksupoliitika reformita ooab Eestit pikemas plaanis läbikukkumine.

Reformi- ja Keskerakond on asunud võidu rääkima aktsiiside langetamisest. Reform on maininud nii alkoholi- kui ka kütuseaktsiisi langetamist ning ka 500-eurose maksuvabastuse laiendamist kõigile. Keskerakond räägib nii kütuse- kui ka elektriaktsiiside muutmisest. Ainult aktsiiside langetamine, õigemini mitmekordses ennaktempos tehtud korrektsioonide tagasipööramine, ei vii meid uue kvaliteedini maksupoliitikas, vaid tagasi pidulikku paigalseisu, kus me olime ka mõni aeg tagasi. Suurt tulu siit majandusele ja Eesti elanikele ei tõuse.

Kümne viimase aasta majandusuuringud näitavad kõik ühte ja sama – Eesti suurimad probleemid on liiga kõrge maksukoormus tööjõule, sellest tulenev kvalifitseeritud tööjõu vähesus ja välisekspertide kaasamise keerukus, uute tehnoloogiate vähene kasutuselevõtt ja kulukas tootearendus. See kõik on aastaid teada olnud, kuid midagi pole muutunud paremaks. Mitu probleemi oleksid aga leevendatavad jõulisema ja liberaalsema maksupoliitika abil. (Mis arusaadavalt on vaid üks vahend, mitte ainus.)

Poliitikud väidavad, et Eestis on madal maksukoormus, aga reaalselt on meie maksukoormus üle OECD keskmise ja näiteks suhtarvuna SKTsse suurem kui Lätis ja Leedus. Eesti võistleb maailmaturul kvalifitseeritud tööjõu ja välisinvesteeringute pärast nagu kõik teised riigid ja viimasel ajal on jäänud meie eeliste hulka vaid hoogsalt turustatud, aga sisuliselt kahvatuv e-riigi kuvand. Pangandusskandaalide taustal võib aastateks hajuda ka meie senine mõistliku ja korruptsioonivaba majanduskeskkonna maine.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles