Pole veel kuulnud ühtegi eestlast ütlemas õhinaga, et täna (homme või ülehomme) lähen kohvikusse, et oma inimestega mõnusalt õhtu otsa suhelda. Mäletan, et olin eelmisel talvel Hiiumaal tööreisil olles üllatunud, et nädala sees ei olnud kogu saare peale ühtegi söögikohta lahti. Imestamise peale öeldi, et kes see hull talvel kohvikus käib. Kohvikusse saab suvel.
Kohvikusse minnaksegi Eestis häda pärast, ennekõike selleks, et teel olles jalga puhata, linnas enne edasi tormamist kiiresti nälg kustutada (võimalikult odavalt), kedagi oodata või lugeda seal üksi rahus lehti, mida ise ei raatsi tellida. Enamik meist ei oska hinnata kohvi või kookide headust, küll aga tunnistatakse seda, et kodus on vahel kõik asjad paremad.
Paljudel õppinud kokkadel-pagaritel on samuti küsimus, et miks teevad riigiametnikud, õpetajad, treialid, juristid, põllumehed jt muudkui kohvikuid ja miks antakse neile, kohvikuäris võhikutele, selleks riiklikult toetust? Miks inimesed ei tee seda, milles nad tugevad on, milles on neil teadmised, oskused ja kogemused? Miks ei tehta seda, mida eesti inimene/Eesti turg vajab?
Seega kogu kohvikuäri kiratsemise taga ei ole vaid tööjõupõud, madalad palgad, ahned tööandjad või turistide vähesus, vaid küsimus, miks Eestis rajatakse nii palju kauplusi ja kohvikuid, kui enamik inimesi neid ei külasta, ei hinda ega ka vaja? Miks ei tunta oma sihtgruppi ega turu vajadusi? Kohvikuäri tegijad pole igatahes suutnud veel leida seda võluvitsa, mis muudaks eestlased kohvikuinimesteks ja aitaks kohvikutel-söögikohtadel püsima jääda.