Madis Filippov: välismaal õppimise võimalus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Filippov
Madis Filippov Foto: Mihkel Maripuu

Täna kirjutame kahest noorest eestlasest, kes õpivad Soomes doktorantuuris laevaehitust. Eestis sellist ala sellisel tasemel õppida pole võimalik. Nii on välismaale minek ainuke variant. Hea, et Tallinna Tehnikaülikool, kel on vastavad lepingud Aalto ülikooliga, seda aktiivsetele tudengitele ise pakub ja stipendiume maksab.


Ent välismaale õppima minekuks ei pea põhjus olema ainult see, et eriala meil ei õpetata. Minu meelest võiks erialast sõltumata välismaa poole mingiks ajaks vaadata kõik noored, kel vähegi viitsimist ja võimalusi. Neid võimalusi, et minna ja õppida piiri taga semester, aasta või kauem, pakutakse kõrgkoolide juures praegusel ajal kõvasti. Miks mitte katsetada?

See värske vaatenurk, mida annab teine keskkond, need kogemused, keeleõpe ja tutvused on hindamatud. See on nagu ajateenistus, mida pole mõtet edasi lükata, sest mida vanemaks saad, seda enam tekib kõikvõimalikke muid kohustusi.

Kas ka välismaale edasi jääda, on juba iseküsimus. Mõnes mõttes oleks sellest kahju ja see tundub väikese rahva puhul justkui raiskamisena. Teisalt ongi praegune maailm teistsugune. Inimesed liiguvad, otsivad ja ehk ka leiavad. Usun, et igal inimesel on õigus õppida, töötada ja elada seal, kus ta on õnnelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles