Heljo Pikhof: tõele tuleb silma vaadata (10)

Heljo Pikhof
, riigikogu liige ja SDE aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Mihkel Maripuu

Tõsiasja, et meie rahvastik vananeb, ei saa kuidagi seletada lähenevate valimistega. Ega ka SDE tahtmisega ettevõtlike inimeste teenitud raha ümber jagada, et (vanematele) valijatele mett moka peale määrida, nagu mitmed oponendid on meedias väitnud.

Samuti pakub vähe lohutust teadmine, et sündimus väheneb ja eakaid saab aina rohkem kõikjal Vanas Maailmas. Vähe sellest, et Eesti rahvastik vananeb kiiremini kui mujal Euroopas, meil käib sellega kaasas ka vanemaealiste vaesumine. Euroopa Komisjoni iga-aastane raport ütleb mitmendat korda: vaesuspiirile langevate üle 65-aastaste eakate osakaal – 41,4 protsenti – on meil ELi keskmisest (18,3 protsenti) enam kui kaks korda suurem.

Ühiskonna hool tuleb suunata sellele, kuidas – mitte kas – suurendada inimeste sotsiaalset kindlustatust. Kõige rohkem on raha juurde vaja pensionisüsteemi, pikaajalistesse hooldusteenustesse ja ka töövõimetushüvitisteks.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles