Postimees 1898. aastal: Saksa majandushädades süüdi sotsialistid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Liebknecht
Karl Liebknecht Foto: Wikipedia

Saksamaal ei ole viimastel aastatel elukorra parandmiseks nii hästi kui midagi tehtud. Tuttav majanduse teadusliste kirjatööde kirjutaja Karl Jentsh harutab, süüd sellejuures kanda kõige rohkem sotsialdemokraatlased.

1895. aasta alguseni olnud ikka veel paranduste lootusi olemas; suur hulk haritud mehi olnud neid nõudmas, suured ärimehed olnud õige järelandlikuks läinud. Stumm ja seltsimehed püüdnud keisert küll paranduste teelt kõrva juhtida, aga korda see neil läinud ei oleks, kui mitte sotsialdemokraatlased ise neile appi ei oleks läinud.

Liebknecht ja seltsimehed aga hakanud 1870. aasta sõjamälestusi pidusid hirmsal viisil sõimama ja selle tagajärg olnud, et sõprus tööliste vastu üleüldiselt kadunud, ja ka keiser teisale tüürima hakanud. Jeutsh ütleb, et Caprivi ja Marshall'iga ikka veel rahul olla võidud, need olla auusad mehed olnud ja seisnud kõigist erakondadest, ka kapitalistidegi erakonnast, kõrgemal, meestega aga nagu Posadowski, olla käsikäes käimine täiesti võimatu.

08.08.1898

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles