Urmas Sõõrumaa: haigekassast saagu tervisekassa (14)

Urmas Sõõrumaa
, Eesti Olümpiakomitee president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa.
Urmas Sõõrumaa. Foto: Andres Haabu / Postimees

Sildimajanduse ümberkorraldamine olgu avatud ja läbipaistev, siis ei saa ka oponendid põhja lasta head ja olulist ideed, kommenteerib ärimees, Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa haigekassa ja töötukassa nimevahetuse plaani.

Haigekassa ja töötukassa nimevahetuse üle kestis arutelu pea terve nädal. Arvamusi on seinast seina. Asja eest vastutavad poliitikud on öelnud, et nimevahetuse idee on iseenesest hea, kuid kulutused selle teostusele liialt suured. Imagoloogide ja paljude arvamusavaldajate arusaam sellise imelise sõna kui TERVIS energeetikast on muljetavaldav. Ka haigust ravides mõtleme tervisele. Eesmärk meie ELUKAAREL on tervelt elatud aastad. Ühiskonna ja inimese enda pingutused peavad olema suunatud terveks olemisele ning oma tervise eest hoolitsemisele. Tänasel haigekassal on selles muuseas väga suur roll.

Haigekassa (tervisekassa) rahakotti peab tulema ka kolmas suur lahter – ennetustegevus tervelt elatud aastate nimel lisaks ravikuludele ja tegevuskuludele, et jääks rohkem vahendeid haiguste raviks. On ammu teada tõde, et ennetavaks tegevusteks kulutatud euro annab võimaluse hiljem mitte kulutada kaheksa kuni kümme eurot tagajärgede likvideerimiseks. Haigus on tagajärg. Meie siht haigusi ennetavate tegevuste abil võiks olla jõuda mõistliku aja jooksul tervelt elatud aastate näitajate poolest Rootsi ja Norra tasemele. Eesti mehed hakkavad 53-aastaselt arstide vahet käima, Rootsi ja Norra mehed 70-aastaselt. Siit võib järeldada, kui palju on kulutatud haigekassa vahendeid ja kui palju on maksmata makse töölt puudutud aja eest. Toetame tervisekassa (tulevase) juhte oma alustatu elluviimisel. Anname igaüks oma isikliku panuse, hoidumaks haigustest liikumise, tervislike eluviiside ja positiivse mõtlemisega. Füüsiliselt ja vaimselt terve rahvas võrdub samaväärselt terve riik.

Sildimajanduse ümberkorraldamine olgu avatud ja läbipaistev, siis ei saa ka oponendid põhja lasta head ja olulist ideed.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles