Silver Meikar: uus maailmakord?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Inimõiguste instituudi nõunik  Silver Meikar kirjutab, et erinevalt arvatust kumab Wall Streetil protestijate sõnumitest vastu soov taastada kapitalistlik heaoluühiskond, mis majanduskriiside tõttu on vankuma löönud.
 

Wall Streetilt ligi kuu aega tagasi alguse saanud meeleavaldused on levinud kõikidele kontinentidele (v.a. Antarktika), väljaastumisi on olnud enam kui 70 linnas. Juba nähakse selles tõsist väljakutset kapitalistlikule maailmakorraldusele, kui vaid aktivistid suudaksid kokku leppida ühistes eesmärkides ja tegevusstrateegias ning nende seast kerkiksid karismaatilised eestkõnelejad. Vastupidiselt arvan, et edu võib tuua just nende puudumine.

Eesmärkide formuleerimise ja juhtfiguuride leidmise paratamatu tulemus saab olla vaid äratundmisele jõudmine, et liikumine ei esita alternatiivset maailmakorraldust ega taha süsteemi muuta. Pigem vastupidi. Protestijate sõnumitest kumab vastu vaid soov taastada kapitalistlik heaoluühiskond, mis majanduskriiside tõttu on vankuma löönud.

Lihtsustatult on protestijate sõnum selline: «Meie, see on 99 protsenti elanikkonnast. Teised, ehk üks protsent, on rikkurid, kes elavad meie arvel. Meil on õigus nõuda, et riik neilt raha ära võtaks ning selle läbi teiste heaolu suurendaks.»

Väljakutset riigile ega kapitalistlikule liberaaldemokraatlikule maailmakorrale selles ju ei ole. Tasuta tervishoidu ja haridust nõudes soovitakse Ameerika Ühendriikidesse Euroopa sotsialistliku heaolumudeli kehtestamist. Liiga hilja, kahjuks. See mudel on ­Euroopas edukalt tõestanud oma jätkusuutmatust ja ebatõhusust.

Miljard maailma vaesemat kogunevad humanitaarabi järjekorda, mitte plakatite alla. Wall Streeti protestid ühendavad maailma rikkamat elanikkonda, kes muretsevad enda ja mitte põhja-miljardi pärast. Tarbimismaailma lastel on kombeks viriseda mitte selle pärast, kui keegi kuskil kaugel on vaene, vaid siis, kui neilt midagi ära võetakse. Raske on läänemaailma uuel põlvkonnal leppida sellega, et nende vanemate elu oli lootusrikkam, huvitavam ja kvaliteetsem.

Kuigi ka Eesti Facebookis liiguvad üleskutsed Tallinna ja Tartu keskväljakutele koguneda, meil hea mineviku ja halva tuleviku probleemi ei ole. Kes ikka tahaks vahetada oma elu tänases Eestis (kindlasti mitte ideaalses) oma vanaisa Siberi-, isa Leonid Iljitš Brežnevi aegse režiimi ja vanema venna 90ndate vaesuse kogemuse vastu.

Meie elu perspektiiv on sama palju lootusrikas kui enamiku vanade demokraatiate lootusetus. Enam ei ole küsimus, millal me rikkuselt läänele järele jõuame, vaid kus on see punkt, kus nemad langusega meile vastu tulevad.

Kui araabia kevadel nõuti režiimi muutmist, siis nn Ameerika sügisel vaid heaolu taastamist. Zuccotti pargi ja Tahriri väljaku protestide puhul oli aga ka sarnast.

Rohkem sarnasusi leiab USA linnades praegu toimuva ja 2009. aastal alguse saanud Tea Party liikumisega. Mõlema ideoloogia on justkui populismi käsiraamatust maha kirjutatud.

Kui Tea Party esindas uuskonservatiivset maailmavaadet ning seeläbi soovis mõjutada vabariiklaste poliitikat, nähakse Occupy Wall Streeti liikumises liberaal­se Demokraatliku Partei idealistlikuma tiiva järgijaid. Paljud Ameerika linnades telgid püstitanud aktivistid olid 2008. aastal tulihingelised Barack Obama toetajad.

Üha enam muutuvad Wall Streeti protestijad mängukannideks. Populistliku juhi rolli otsiva valem on lihtne: tuleb ära arvata, kuhupoole mass liigub, ning siis asuda nende ette. Protestijatele on toetust avaldanud kongressi demokraatide juht Nancy Pelosi, mitmed Hollywoodi kuulsused ja vasakpoolsed avaliku elu tegelased. Muidugi ei ole kõigi nende eesmärk poliitiline omakasu, kuid protestide laienemisega kasutatakse seda üha enam isiklike, äriliste või poliitiliste eesmärkide saavutamiseks.

Meeleavalduste kritiseerijad on Ameerika parempoolsed. Vabariiklaste poole tugevasti kaldus Fox Newsi netilehelt leidsin protestide kajastuse poliitika rubriigi asemel meelelahutuse  rubriigist.

Uudisteankur andis aktivistidele lihtsa soovituse: «Käige duši all ära ja te leiate töö.» Demokraatliku partei taustaga meediamogulist New Yorgi linnapea Michael Bloomberg peab protestiliikumist ebaproduktiivseks ning isegi ohtlikuks, sest võib võtta töö ka nendelt, kellel see veel on.

Ainuke põhjus, miks Wall Streeti protestid ei ole muutunud täiesti peavoolu poliitilise debati osaks ja/või traditsiooniliseks populismikampaaniaks, on just kokkulepitud sõnumite ja juhtkonna puudumine. Nagu ühel plakatil kirjas oli: «Me peamine nõudmine on, et lõpetaksite meie peamiste nõudmiste väljakäimise nõudmise!»

Liidri ja peasõnumite puudumine võimaldab eestkõnelejatena kasutada ka neid mõtlejaid, kes julgevad esitada sisulise väljakutse kapitalistlikule riigikorrale. Maailmakuulus Sloveenia vasakpoolne filosoof Slavoj Žižek kuulutas meeleavaldajatele esinedes demokraatia ja kapitalismi abielu lõppu. Tema nägemus maailmast on kindlasti revolutsioonilisem kui lihtsalt keskklassi heaolu taastamine.

Kapitalistliku süsteemi kukutamiseks on vaja rohkemat kui protestid Wall Streetil. On vaja revolutsiooni inimeste peas, uut väärtustesüsteemi ja õnnenarratiivi, kus edukultuuri asendab kollektiivne solidaarsus, ihalust uute vidinate järele leppimine olemasolevaga, püüdlust mugavama elu poole valmidus taluda raskusi.

Teistsuguste väärtuste kehtestamine sunniga tähendab diktatuuri, selle näiteks on 20. sajandi tegelikult suurim geopoliitiline katastroof ehk bolševike eksperiment luua vägivaldsel teel kommunistlik inimene.

Kapitalistliku tarbimisühiskonna väärtusi saavad muuta vaid vabad mõtlevad inimesed ise, loobudes näiteks liisingu­autodest, krediitkaartidest, puhkustest kuurortides ja «uuest, veelgi paremast iPhone 4Gs-ist». Võib-olla on sellise arusaamiseni jõudmiseks peaga vastu seina tagumisest kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles