Postimees 1925. aastal: Ameerika karskustegelane Eestis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildile on jäänud vaid väike osa puskariajamisega seotud kraamist ja alkoholist, mis konfiskeeriti 1919. aastal ja läks hävitamisele.
Pildile on jäänud vaid väike osa puskariajamisega seotud kraamist ja alkoholist, mis konfiskeeriti 1919. aastal ja läks hävitamisele. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Eile jõudis Tallinnasse Ameerika karskustegelane Johnson. Samal päeval võttis riigivanem teda jutule. Jutuajamise algul vahetati mõtteid Eesti majandusliste olude üle, peatati eriti meie rahvakooli elu ja arenemise juures.

Selle järele selgitati karskusliikumise seisukorda Eestis. Mr. Johnson kinnitas, et Ameerika keeluseadusele on seltsinud sama pahe, mis Eestis 1919. a. maksnud keeluseaduse ajal ilmsiks tuli, s.o. salaviina põletamine.

Ameerika karskustegelane avaldas lootust, et tema kodumaal sellest pahest kord võitu saadakse. Kõneldi veel 1926. a. juulikuul Eestis ärapeetavast üleilmlisest karskuskongressist. Mr. Johnson lubas sel korral jälle meie külaliseks olla. Lõpuks avaldas külaline riigivanemale, et ta vastuvõtmisega Eestis väga rahul on ning siit head muljed ja mälestused kaasa viib.

Päras vastuvõtmist riigivanema juures sõideti Seevaldi, kus tutvuneti joomahaigetega. Käidi sõja muuseumis, postkontoris ja mujal. Õhtul kl. 7 algas karskus-kõnekoosolek Jaani kirikus. Eestist lahkub hr. Johnson täna hommikul ja sõidab edasi Soome. 31.07.1925

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles