Kelli Põlendik: endale valasid küll juua!

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerte jooginõu Poola tanklas. FOTO: Erakogu
Koerte jooginõu Poola tanklas. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Tänavuses suvekuumuses ei tohiks unustada ka lemmikloomi ning meie aia- ja pargielanikest naabreid.

Kui juhtud läbi sõitma Poolast või Saksamaalt, märkad teeäärsest tanklast autost välja astudes joogikaussi värske veega ja silti kirjaga «vesi neljajalgsetele reisijatele». Loomade joogivesi tundub iseenesestmõistetav ja väikest vaeva nõudev asi (vaevalt, et tanklatöötajal veekausi täitmisest käed küljest kukuvad), aga kui palju kohtab sellist hoolt Eesti bensiinijaamades ja muudes avalikes kohtades? Tasub mõelda — ehk tuleks eeskuju võtta?

Lemmiku kuumade ilmadega autosse jätmine on Eestis iga-aastane probleem ning ikka ja jälle võib parklates kohata soojade ilmadega pilukile jäetud akendega autosid, kust vaatab vastu lõõtsutav koer. Palavuses ei päästa auto avatud aken ega ka auto parkimine varju või parkimismajja looma kuumarabandusest kohe kindlasti, sest autosalongis tõuseb temperatuur kähku taevani. Kodukassidele on suurimaks ohuks aga tuulutusasendisse jäetud aknad, mille vahelt nad püüavad õue pääseda, aga jäävad sinna pikkadeks tundideks lõksu ning pahatihti on sellel fataalsed tagajärjed.

Loomaomanike teadlikkus oma neljajalgsete sõprade vajadustest suureneb. See omakorda tähendab seda, et lemmikloomadele suunatud turg on pilgeni täis tooteid, mis aitavad suvekuud kergemini mööda saata. Loomulikult peab koertel-kassidel kodus olema värske ja jahe vesi ning võimalus varjulises kohas puhata, kuid kui plaan on minna puhkama ning loom tuleb võtta kaasa, tasuks investeerida jahutusmattidesse ja -vestidesse ning kaasaskantavatesse jooginõudesse.

Loomi ja linde abistavat mõtteviisi tuleks aga juurutada ka suviti ja seda eriti nüüd, kui Eesti kuumarekord uutesse kõrgustesse tõusta ähvardab.

Seoses kuumade ja kuivade ilmadega tegid avaliku pöördumise ka loomakaitsjad, kutsudes inimesi üles peale lemmikute mõtlema ka aialoomadele ja -lindudele. Siilid ja oravad on suures hädas ning vedelikupuuduses emad ei jaksa oma poegade eest hoolitseda. Pääsukestel ei ole aga piisavalt märga savi pesaehituseks. Sellistel juhtudel on abiks varjulistesse kohtadesse paigutatud madalad veenõud, mida tuleks iga päev täita. Selleks sobivad aianurgad, kuid ka avatud rõdud, kuhu linnud ligi pääsevad.

Talvel on tavaline riputada aknale linnumaja ning see hea ja parema kraamiga täita. Sellele aitavad kaasa poodides müügil olevad toidusegukotid, millele illustreeritud kurvamoeline tihane uurib, miks sa talle süüa ei ostnud. Loomi ja linde abistavat mõtteviisi tuleks aga juurutada ka suviti ja seda eriti nüüd, kui Eesti kuumarekord uutesse kõrgustesse tõusta ähvardab.

Seega — mine randa, naudi päikest ja kogu enne sügise tulekut D-vitamiini. Enne lahkumist säti aga välja veenõu ja aita neid, kes ennast kuumuses aidata ei suuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles