Ahto Lobjakas: lippude alla koondujad (7)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa jalgpallikoondise MM-i võidutähistus Moskvas Lužniki staadionil.
Prantsusmaa jalgpallikoondise MM-i võidutähistus Moskvas Lužniki staadionil. Foto: Pro Shots Photo Agency

Jalgpalli MM sai muu kõrval ajendiks ühele huvitavale identiteedidebatile. Pärast finaalmängu Prantsusmaa ja Horvaatia vahel saatis Prantsusmaa suursaadik USAs leebe, kuid printsipiaalse protestikirja populaarse «The Daily Show» ankrule Trevor Noah'le. Noah teeb oma satiirilist show'd tihti provokatiivselt ning Prantsusmaa esindaja kõrva riivas märkus, et tegemist olnud «Aafrika võiduga».

Suursaadik osutas, et kuigi paljude Prantsuse koondise mängijate vanemad on sündinud mujal, on 23 mängijast 21 sünnikoht Prantsusmaa. Nad on seega prantslased, uhked oma maa üle ja esindavad Prantsusmaa mitmekesisust.

Prantsusmaa on kosmopoliitne maa, jätkas suursaadik oma ingliskeelset kirja, kus prantsuse identiteet moodustub tema kodanikest, kes kõik ühtlasi kuuluvad prantsuse rahvusse (inglise keeles nation). Erinevalt USAst ei tunta Prantsusmaal «sidekriipsu-identiteeti» (aafrika-prantslased vms), kuna Prantsuse riik ei liigita oma kodanikke nahavärvi, religiooni või millegi muu alusel. «Juured on Prantsusmaal individuaalne reaalsus,» summeeris oma riigi idee suursaadik. Kogu Prantsusmaa vutimeeskond on rahvusliku moto – võrdsus ja vendlus – kehastus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles