Edasi 1990. aastal: sajandi suurim pettumus Eestis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kattis Eestit tihe udu.
Eile kattis Eestit tihe udu. Foto: AFP / Scanpix

Laupäeva õhtul ja ööl vastu pühapäeva kogunes Loode-Eesti ja Põhja-Eesti rannikule tuhandete kaupa huvilisi. Suur soov oli jälgida haruldast, vaid kord paarisaja aasta sees Eestis nähtavat loodusnähtust – täielikku päikesevarjutust. Eriti rohkesti kogunes rahvast Kirovi kalurikolhoosi randa, nii et hiljem kohale sõitnutel oli raske leida paika auto parkimiseks. Kahjuks tabas just seal päikesevarjutuse ootajaid tihe udu.

Udu lasus aga kõikide suureks pettumuseks vist kogu Eestis.

Tartu Aviometeoroloogiajaama andmeil oli pühapäeval päikesetõusu aegu Tartus keskmine udu (nähtavus u 200 m), tuul minimaalne, õhutemperatuur 12–13 kraadi. Toimetus sai teateid udu kohta ka Jõgevamaalt, Puhjast ja Lääne-Virumaalt. Päikesevarjutusest andis Tartus märku vaid pisuke hämarus paariks minutiks (toas akna all istudes oli enne ja pärast seda ilma elektrivalguseta võimalik lugeda ajaleheteksti).

Linnud ja loomad tajusid ootamatult valguse muutumist ka päikest nägemata: näiteks Kadrinast teatatakse, et varblased katkestasid ootamatu hämaruse aegu metsviinapuus säutsumise.

24.7.1990

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles