Uue juhi esimesed triibulised (11)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa juht Rain Laane.
Haigekassa juht Rain Laane. Foto: Andrus Peegel

Erasektoris edukalt äri ajanud Rain Laane ei osanud ette näha, et avalikus sektoris saavad ka ideetasandil eelnõud avalikuks. 

Sakslastele ja šveitslastele krankenkassa (otsetõlkes haigekassa – toim) sobib, aga Eestis plaanitakse panna hakkama sadu tuhandeid eurosid, et muuta haigekassa tervisekassaks. Ja samal ajal suletakse rahapuuduse tõttu maakohtade sünnitusosakondi. Ilmselt ongi suurejooneline nimemuutus see üks ja ainuke idee, mis siin riigis haiged terveks peaks ravima. Nii mõtlesid sel nädalal paljud maksumaksjad, valijad oma kodudes.

Ja poliitikud, kes on ise osalt sellesama suurejoonelise idee taga ning armastavad ka muidu kangesti rääkida rahvaTERVISEST, vibutasid kohe näppu ametnike poole, kes keset suveleitsakut tulid lagedale hirmkalli nimereformiga.

Põllumajandusministeeriumist sai maaeluministeerium ligi 16 000 euro eest, kõrvutas Taavi Rõivas sotsiaalministeeriumi nime-eelnõust välja loetud arve. Nende kohaselt arvestatakse haigekassa nimevahetusele 200 000 eurot ning töötukassast saaks töökassa 665 000 euroga. Ta ei ole nõus võtma au nimereformi eest endale, eriti pärast selliseid summasid. Ehkki mõtteid tervise- ja töökassast mõlgutati kõvasti just ajal, kui Rõivas oli sotsiaalminister.

Selline lai avalikkuse halvakspanu enne valimisvõitlust võib olla surmahoop ühele visioonile. Ja seda õppis sel nädalal ka haigekassa uus juht Rain Laane. Kui rahvas on vastu, teevad suured silmad ka poliitikud. Isegi need, kelle majast samade summadega eelnõu kooskõlastusringile läks.

Ent staažikas juht Laane ei näinud midagi halba selles, et tervisekassa sinna juurde poogitakse. Nimevahetus oli nagunii osa tema enda suuremast visioonist, mida ta selle aasta alguses oma majas reklaamis.

Erasektorist tulnud Laane asus 1,28 miljardi euro suuruse eelarvega haigekassat juhtima mullu sügisel. Endisel Microsoft Eesti juhil olid haigekassa reformimisega suured plaanid enne sensatsioonilist nimevahetust. Selleni tahtis ta jõuda mõne aasta pärast. Ent ettepanek kahe ametkonna nimereform ühte eelnõusse kirjutada tuli Laane sõnul sotsiaalministeeriumist – töötud tööle ja haiged terveks. Poliitikutel oli suurem soov teha töötukassast töökassa töövõimereformi elluviimisega.

Ent staažikas juht Laane ei näinud midagi halba selles, et tervisekassa sinna juurde poogitakse. Nimevahetus oli nagunii osa tema enda suuremast visioonist, mida ta selle aasta alguses oma majas reklaamis.

Mõte tervisekassast muutus küll tõsisemaks Rõivase sotsiaalministriks olemise ajal, ent kui Laane eellane Tanel Ross haigekassat juhtis, tervisekassa üle suurt ei arutletud. Idee vajus liiva. Vaja oli tegeleda kümnetesse miljonitesse vajunud miinusega.

Kuna haigekassa nime muutus eeldab parandusi kümnetes seadustes, kirjutati nüüd aga üsna rutakalt nimevahetuse eelnõusse sisse ka 200 000-eurone kulu tervisekassale. Laia oksaga. Ühte patta pandi nimesiltide vahetamine ja kulud, mis tuleks ka HAIGEkassana jätkates teha. Näiteks veebilehe haldamine. Kui palju tegelikult kuluks, ei tea öelda keegi, aga reform on juba plaanis.

Erasektoris edukalt äri ajanud Laane ja tema meeskond ei osanud ette näha, et avalikus sektoris saavad ka ideetasandil ja kooskõlastusringil olevad eelnõud avalikuks. Ja enam ei kuula keegi visionäär Laane seletust, kuidas maksumaksjad peavad hakkama tulevikus oma tervise hoidmisele suuremat tähelepanu pühendama ning haigekassa õlule pannakse üha enam ennetustööd. Kui ei mõista praegused haiged, siis ehk muudab see pealekasvava põlvkonna mõtlemist ja käitumist, lootis Laane. Aga tema visioon sai hoopis järjekordse ametnike jaburuse templi, mis tõmbab igasugusele diskussioonile eos pidurit.

Jääb üle loota, et Laane laiem visioon tervisekassast ning kassat ees ootavatest reformidest on uue ja uhke nime vääriline, sest ainuüksi nimi kellelegi tervena elatud aastaid juurde ei anna.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles