Evelyn Kaldoja: topeltbluff Läti pokkeris

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Liis Treimann

Läti koalitsioonikõnelused on kujunenud elegantseks pokkeriturniiriks, kus kaks peaosalist blufivad oma madalaimad kired poliitkorrektseks retoorikaks.

Üks mees tahab saada tagasi presidendiks ja usub, et otsevalimistel see õnnestuks. Selleks vajab ta põhiseadusmuudatust, mille eest on valmis tantsutiiruks nii-öelda vene erakonnaga, kelle häälte tõttu ta suve alguses seimis presidendivalimised kaotas ja kes toetasid tihti oligarhe, kelle vastu ta oma partei moodustas. Ilusas sõnastuses tähendab see ettepanekut kaasata vene erakond rahvusliku lõhe vähendamiseks.

Üks erakond teab, et peaministrikoht on neil taskus niikuinii. Samas teavad nad seda, et nende valija on mõõdukalt rahvuskonservatiivne lätlane, kes ei andestaks okupatsioonieitajate valitsusse võtmist.

Ilusas sõnastuses tähendab see ettepanekut kaasata rahvusliku lõhe vähendamiseks nii vene kui läti rahvuslased eeldusega, et nende omavaheline antipaatia viib koalitsioonikõnelused taas alguspunkti, kust omakorda saaks sisse suruda läti rahvuslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles