Hendrik Vosman: haldusreform Itaalia moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Vosman.
Hendrik Vosman. Foto: Mihkel Maripuu

Kesk-Itaalia väikelinn Filettino kuulutas end «iseseisvaks», et protesteerida valitsuse kärpekava vastu, mis oleks kaasa toonud vajaduse liituda naaberlinna Treviga.



Ehkki haldusreform kulude kokkuhoidmiseks oleks asjakohane, on tähelepanuväärsed hoopis motiivid, mis Roomast 100 km kaugusel asuvat linnakest riigiks pürgima ajendasid.

Itaalia ei ole iseloomult homogeenne riik. Juba ajaloolistel põhjustel on igal väiksemal kohal oma traditsioonid, veidi erinev keel, spetsiifiline köök, üsna erinäoline kultuur ning seetõttu on liitumisplaanid raskesti realiseeritavad.

Muidugi võib asja taga olla lihtsalt Filettino linnapea tähelepanuvajadus – kas siis kohaliku majanduse turgutamiseks või endale nime tegemiseks.

Üsna küsitav on ka see, kui palju selline haldusreform tegelikku kokkuhoidu annaks. Itaalia väikelinnade liidu presidendi hinnangul ei ületaks säästetud summa aastas 5,8 miljonit eurot, mis on sama palju kui Itaalia parlamendi alamkoda kulutab aastas oma restoranide ülalpidamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles