Postimees 1918. aastal: enamlased teevad puhastustööd

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moissei Uritski
Moissei Uritski Foto: kackad.com

Pääle krahv Mirbachi tapmise on Peterburi n. n. Põhja-Kommuuna vasturevolutsioonilise valve enda kätte üle võtnud, mille etteotsa sisemiste asjade komissar Uritski astus. Nimetatud revolutsiooniline komitee on terve rea määrusi välja kuulutanud, mis vasturevolutsioonilise võitluse vastu sihitud. Niisama on Uritski poolt terve rida dekreete välja antud, mille järele terve rida endiseid pahempoolseid sotsialistide-revolutsionääride liikmeid vastutavailt valitsus-kohtilt tagandatakse.

Üleüldse on vasturevolutsiooni vastu võitlemiseks enamlise valitsuse poolt kavakindel plaan väljatöötatud, mis üle terve nõukogude riigi elluviiakse. Samas on abinõud tarvitusele võetud, et raudtee komiteed ei saaks end poliitilisse võitlusesse segada ja sellega ülekaaluvat otsust tarbekorral avaldada. Berliini vene nõukogude valitsuse saadik Joffe lubas Saksa valitsusele, et edaspidi saavad kõik võimalikud valitsuse abinõud tarvitusele võetud, et mingisuguseid kurbe juhtumisi ei korduks.

17.07.1918

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles