Sigrid Kõiv: milline number?

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

On inimesi, kes arvavad, et hädaabinumber Eestis on 911, aga nemad on muidugi liiga palju televiisorit vaadanud. Eestis tuleb praegu meeles pidada kahte numbrit: 110 ja 112. Esimene on selleks, kui on vaja politseid, teine selleks, kui on vaja kiirabi või päästjaid. Ent säärane arutlemine ei ole inimesele omane kriitilises olukorras või paanikahoos.


Sellepärast on plaan koguda kõik häda­abikõned numbrile 112 igati mõistlik, seda enam, et sama numbrit kasutatakse ka mujal Euroopas. Imestama paneb ainult, miks seda plaani on seni tulemusteta peetud juba alates 1998. aastast.


Kuid loodetavasti on hädaabiliinide ühendajatel meeles ka 1999. aasta kogemus, mil vähemalt Tartus tuli kiirabi jaoks 03-lt üleminek 112-le ootamatult, teadmatuses vaevles isegi toonane maavanem. Keegi jättis kusagil kirja saatmata, korralduse andmata ja tartlased ootasid kiirabi asemel ümbersuunamist.

Toonasest kogemusest õppimata võiksime 2014. aastal kuulda mõnest maakonnast juhtumist, kus pritsimehed on saadetud kaklejaid lahutama, samal ajal mõtleb politseikorrapidaja, et täna on kuidagi vaikne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles