Triinu Püvi: kriis miljonite elu hinnaga

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaaliat on tabanud viimase poolsajandi suurim põud ja näljahäda
Somaaliat on tabanud viimase poolsajandi suurim põud ja näljahäda Foto: SCANPIX

Uudised näljahäda paisuvatest mõõtmetest Somaalias on ärevaks teinud kogu läänemaailma, kellelt oodatakse kiiret kriisi lahendamist. Vastasel juhul võib see nõuda miljonite inimeste elu.


Viimase 60 aasta kõige suurem põud, mis on tabanud kogu Ida-Aafrikat, on ainuüksi Somaalias toonud kaasa ohu, et hinnanguliselt ligi 3,7 miljonil inimesel ei piisa hinge sees hoidmiseks toitu.

Pärast 1985. aastal aset leidnud Etioopia näljahäda seati üles rahvusvaheline näljahädade varajase hoiatamise süsteem. Ehkki see ennustas juba 2010. aasta novembris So­maaliale ulatuslikku põuda, pälvis olukord rahvusvaheliselt tähelepanu alles hiljuti.

Praegu pole enam mõtet küsida, kas oleme Somaalias näljahäda vältimisega hiljaks jäänud. Küll aga on põhjendatud küsimus, kas näljahäda lahendamisega suudetakse toime tulla.  Kui tahame vastata sellele küsimusele jaatavalt, siis on mõtlemise aeg ümber ja lääneriikide poolt on vaja kiireid ja otsustavaid samme.

Võtmeküsimuseks on siin USA humanitaarabi andmist puudutavate rangete seaduste muutmine ja toimiv koostöö Lõuna-Somaalia alasid kontrolliva al-Shababi grupeeringuga. Viimane eitab kriisi tõsidust siiani – ja keeldub ka koostööst rahvusvaheliste abiorganisatsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles