Vello Vikerkaar: aruanne Malawist

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast kolumni, kus ma pakkusin välja eelseisvateks valimisteks sobivaid kampaaniateemasid, tegid mõned inimesed ettepaneku: ma võiksin Eesti huve kõige paremini teenida saadikuna Malawis, kellega Eesti sõlmis 19. juulil diplomaatilised suhted. Allpool ongi minu esimene aruanne, avaldatud välisministeeriumi loal.

Saabumine

Sinimustvalge lehvib nüüd uhkelt Malawi lainetavate tasandike kohal. Või vähemalt nende lähedal, sest ma kinnitasin selle jeesusteibiga oma korteriakna külge Lilongwe vanalinnas. Jah, vanalinnas – see on üks paljudest asjadest, mis kahel rahval ühist!

Minister Paetile: palun saatke dip-postiga rohkem kleeplinti: ma pean seda iga päev vahetama, sest sellega armastatakse siin kõike parandada.)

Volikirja esitamine

President Bingu wa Mutharika on tõepoolest täpselt selline, nagu ministeeriumi aruanded kinnitasid, ja me oleme temaga pidanud maha juba mitu nautimisväärset malemängu lossihoovis, kus nuppudeks on elusad malawilastest teenijad. Meie mängud võivad kesta tunde ja Malawi rahva enesevalitsus on tõepoolest uskumatu. Kuidas nad suudavad nii kaua paigal seista?

Löödud nuppude kõrvaldamine automaaditulega lossikatuselt on võib-olla natuke ebatavaline, aga Bingo (ta eelistab lasta end nii nimetada) kinnitas mulle, et tööpuudus riigis – CIA Factbookis seisab selle koha peal kriips – on piisavalt kõrge, et võimaldada seda laadi malet. Bingo on korduvalt küsinud, kas härra Ilvese õuel on piisavalt ruumi sellise male mängimiseks, kui ta Eestisse visiidile tuleb. Bingo ütleb, et ta tahaks mängida kohe mitu mängu Paul Kerese auks, ja tema sõnul on Eesti tööpuudus «piisavalt kõrge, et ka teie maal võiks korralikku malet mängida».

Need malemängud on kujunenud asendamatuks võimaluseks kahe rahva lähemate suhete sobitamisel ning andnud Bingole võimaluse osutada meie maade ja kultuuride sarnasusele. Kas teadsite näiteks, et mõlemas riigis leidub külluses paekivi? Ja et mõlema riigi idapiiril asub suur järv? Mõlemas riigis valitseb ka demokraatia ning Bingo on meie vestluste käigus mitmel korral märkinud, et «mitmeparteiline demokraatia» ja «militaristlik demokraatia» erinevad vaid mõne tähe poolest. Samuti on ta täheldanud, et mõlemas riigis ulatub keskmine eluiga üle 50 aasta ning laste suremus erineb ainult koma asukoha võrra.

Ja nagu kõiki juhte, härra minister, piinab ka Bingot mõnikord ajakirjandus. Alles äsja, 25. juulil, oli ta sunnitud karmilt ajakirjanduse vastu astuma, sulgedes riigi raadiojaamad, piirates sisse kirikud, kuhu ajakirjanikud olid varjule pugenud, ning pekstes neist mitmed riigi huvides läbi. Ma saatsin Bingo kingituse, tosin korralikku kantsikut, teele viimase dip-postiga. Kui need mõjuvad nii tõhusalt Aafrika reporteritele, küllap saab neid kasutada ka Kroonika autorite peal.

Lubage mul kinnitada, härra minister, et ma saan nüüd täielikult aru diplomaatiliste sidemete rajamise tähtsusest Malawiga ja hindan kõrgelt märkimisväärseid kulutusi, mis on seotud minu siinviibimisega. Ma loodan väga, et mul on võimalik keskenduda täielikult Malawile ja ma ei pea katma ka Lõuna-Sudaani, nagu sosistatakse Islandi väljaku koridorides. Kuigi, kui see tähendaks Chrysler 300C eraldamist tööülesannete täitmiseks, oleksin ma muidugi sellest ülesandest meelitatud.

Malawi eestistamine

Härra minister, väga tark otsus oli saata kohale EASi konsultantide meeskond. Nad suutsid väga kiiresti seada riigi turismiveebileheküljele üles punases kirjas üleskutse «Welcome to Malawi!». Malawilastele on see hakanud väga meeldima, eriti koos samavõrra meeliköitva hüüdlausega «Come and visit Malawi».

Konsultandid näevad praegu vaeva, et vähendada vaimustust senise liiga spetsiifilise loosungi «The warm heart of Africa» üle. EASi mehed on leidnud ka lahenduse, kuidas edendada turismiäri: potentsiaalsetele turistidele ei tasuks rõhutada ega üldse mainida, et Malawi asub Aafrikas. Samuti on nad teinud möödunud nädala 18 hukkunud protestijat silmas pidades ettepaneku kaaluda, kas tasub ikka edaspidi reklaamida Malawit kui «turvalist» riiki. (NB! Võib-olla on siin midagi meile? «Eesti. See on turvaline.»)

Bingo isiklikul õhutusel olen alustanud «kõnelusi» Estonian Airiga ja soovitanud neil tungivalt lisada igapäevaste marsruutide hulka lennud Tallinnast Lilongwesse ja Blantyresse. Ma soovitasin lisaks – ja ka EASi konsultandid on sama meelt – siduda need liinid temaatiliselt Tallinna–Minski marsruudiga, arvestades nende riikide juhtide sarnast valitsemisstiili (mõlemale meeldib teatavasti väljend «ma suitsetan teid välja»). Kui härrased Taskila ja Helenius peaksid vastu panema, loodan ma, et Teie ja härra Parts tuletate neile meelde, et riigiettevõtete puhul on kasum parimal juhul teisejärgulise tähtsusega.

Tervishoiualgatused

Hinnangute kohaselt on 20 protsenti Lilongwe elanikest nakatunud HIVi/aidsi, mis Bingo kiitvate sõnade kohaselt «on väga tõhus algatus, mis on tunduvalt vähendanud seksiturismi». Ta ootab innukalt võimalust arutada oma programmi laiendamise võimalust Briti lõbujanuliste pidutsejate arvu vähendamiseks Tallinna vanalinnas, kui ta sügisel Eestisse visiidile tuleb.

Teine Malawi tervishoiu kõrge taseme suur võti on Bingo sõnul sebraliha. See on väga mahlakas ja hästi läbikasvanud ning maitseb paremini kui veiseliha. Härra minister, võib-olla üllatab isegi Teid, et sebra võib joosta kiirusega kuni 65 kilomeetrit tunnis ja et tal on nii tugevad lõualuud ja teravad hambad, et ta võib puhtalt inimese käe otsast hammustada.

Ma olen hakanud nägema selles Eesti võimalust: 100 hektaril oleks hõlpus ülal pidada üht täkku ja nelja-viit mära. Ma usun, et see võib pakkuda lahenduse probleemile, mida võtta ette Ida-Virumaa inimtühjaks jäänud piirkondadega, eriti seal, kus kaevandatakse põlevkivi. Ma saatsin eraldi aruande sebrade kohta, aga palun võtke teatavaks, et sebrad elavad 25-aastaseks, neil kõigil on isikupärane triibumuster ja nende nahk kõlbab ideaalselt Chrysler 300C sedaanide polsterdamiseks.

Kaubandusvõimalused

Lilongwe vanalinnas käib väga elav äri jalgrattaosadega ja ma usun, et Eesti töötud kingsepad ja kellaparandajad leiaksid siin ohtralt rakendust. Bingo on vihjanud, et ta võib jalgrattaosade äri natsionaliseerida, ja ma saatsin Hawaii Expressi omanikele telegrammi – äkki nad on sellest huvitatud.

Ma olen aru saanud, et Tallinna linnavalitsuses kasvab toetus läänes valmistatud busside kasutamisele ning Lilongwes on just selline alati rahvast tulvil minibussijaam, kus saaks ära kasutada paljud Tallinna nõukogudeaegsed bussid. Ma olen selles küsimuses suhelnud otse härra Savisaarega ning tema alluvad on näidanud üles huvi ekspertide vahetamise vastu, et mõlemad valitsused saaksid tundma õppida teise poole parimaid tavasid.

Järgmised sammud

Vastavalt meie maa kindlale põhimõttele «mida rohkem, seda uhkem» olen Bingole kinnitanud, et Eesti toetab tingimusteta tema taotlusi ühineda NATO ja ELiga, ning andnud presidendile üle Teie saadetud kingitused. Bingole tundusid eriliselt meeldivat T-särgid kirjadega Georgia, Ukraine ja Malawi. (Ma märkisin samuti, et meie endine president Rüütel on avalikult toetanud ka Ishmaelia liikmestaatust. Bingo noogutas nõusolevalt ja palus vaid, et järgmises kingitustepakis oleksid mõned karbid sprotte ja kast Vana Tallinnat.)

Mis puudutab Teie viimast telegrammi, siis ma olen hakanud juba looma sooje suhteid haridusminister Arthur Peter Mutharikaga, kellest arvatakse saavat 2014. aastal oma venna järeltulija. Ma soovitan tungivalt kutsuda Arthur Peter sügisel visiidile. Tema juhtimisel on õppemaks Malawi ülikoolis kasvanud 220 protsenti ning tal on vaieldamatult teadmisi ja kogemusi, mis tuleksid kasuks meie riigis käivale arutelule tasuta hariduse üle.

Vello Vikerkaare ingliskeelseid kolumne saab lugeda tema blogist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles