Urmas Neeme: teaduskirjandus puhkab

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Neeme.
Urmas Neeme. Foto: Raigo Pajula

Alates majanduskriisi kärbetest on suurimad teaduskirjandust laenutavad raamatukogud juba neljandat suve juulis korraga puhkusel.


Seda põhjendatakse juulikuise madala külastatavuse ja rahapuudusega. Rahvusraamatukogu töötaks haldusdirektori sõnul 125 000 eurot suurema eelarve korral aasta läbi. Sellist rahasüsti võib majanduse taastumisfaasis veel aastaid oodata.

Seni on aga igal suvel sajad tudengid, kõrgkoolidesse kandideerijad, õppejõud, ajakirjanikud ja muidu teaduskirjandust vajavad inimesed püsti hädas. Toimuvad ju suvel sisseastumised, suveülikoolid ja konverentsid.

Ülikoolide teadustöötajate ja õppejõudude jaoks avaneb vaid suvel võimalus tegelda teadusega ilma õppe- ja administratiivkohustusteta. Ka tudengid tahaks end täiendada või südamelähedase probleemi kallal juurelda.

Ülikoolide raamatukogud alluvad alma mater’ite kaudu haridusministeeriumile, teised raamatukogud jäävad kultuuriministri haldusalasse. Pole ühte inimest või asutust, keda selle igasuvise murega survestada.

Raamatukogud ise oma puhkusi ei koordineeri – kõik tahavad juulis puhata ja tõenäoliselt ongi siis kõige vähem lugejaid. Aga kui kas või üks raamatukogu oma kollektiivpuhkuse juulist augustisse lükkaks, jaguks kõigile külastajaid ja ka juulis saaks teaduskirjandust laenutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles