Juhtkiri: kasutud põhimõtted

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (paremal) ja peaminister François Fillon (vasakul) vestlemas Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga viimasel ülemkogul Brüsselis.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (paremal) ja peaminister François Fillon (vasakul) vestlemas Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga viimasel ülemkogul Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

Kaitseministri Jaak Aaviksool on kahtlemata õigus, kui ta räägib hiilivast Gruusia-Vene sündmuste ümberhindamisest lääne poliitilistes ringkondades, mis on kärsitud oma tavapärastes tegemistes Moskvaga endist rada edasi minna.

Gruusia õiguses kahtlejad on muuhulgas unustanud, et Vene sõjavägi tungis augustis suveräänse riigi territooriumile ning Moskva on põlistanud oma sõjalise kohalolu sõlmides mõlema separatistliku piirkonnaga niinimetatud baasidelepingud, rikkudes nii rahvusvahelise õiguse kui ka endale Sarkozy rahuplaani osapoolena võetud kohustuste põhimõtteid.

Kuid mis maksab solidaarsus kauge tundmatu postsovetliku maaga, kui on olemas konkreetsed ärihuvid konkreetsetel suurfirmadel konkreetsetes Euroopa Liidu liikmesmaades? Seda tunnistas neil päevil isegi Läti transpordiminister.

Seetõttu võisid Aaviksoo sõnad Briti ajalehes nii mõneski lugejas esimesel silmapilgul kahetisi tundeid tekitada. Viimases lääne meedia «paljastuste» laines on juba mõnda aega tunda lisaks Venemaa suurele soovile end augustisõjast rehabiliteerida ka tugevat lobitegijate hõngu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles