Riisalu riigikogus: siin riigis ei ole võimalik varsti enam rikas ka olla! (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Priit Simson / Postimees

Keskerakondlane Aivar Riisalu kritiseeris koduomanike maamaksust vabastamise eelnõu teisel lugemisel riigikogu kõnepuldis peetud sõnavõtus teravalt kõigi parteide viimase aja suundumust liigselt maksudega mängida. Postimees.ee avaldab kõne täismahus.

Mina tunnen, et mind on nüüd viidud piirini, millest edasi enam teed ei ole. Sellepärast, et täiesti talumatu on olukord, kus erinevate maksumuudatustega proovitakse jahtida erinevaid valijagruppe nagu põldpüüsid haavlipüssiga, kus riigikogu liikmetest kolleegid ei saanud aru, et vahepeal on neid valitud Tallinna linnavolikogu asemel hoopis Eesti Vabariigi Riigikogusse ehk volikogu kõnet ei ole väga mõistlik pidada.

Ma ei saa aru, kus ma elan. Ma ei saa aru, miks ma elan. Ja näiteks ma ei saa aru, miks ma ei saa enam elada koos oma naisega, sellepärast et ma pean nüüd ennast oma naisest lahku kirjutama ja siis võib-olla tuleb maksuametnik, kes jälgib maamaksuseaduse täitmist, et ma kindlasti selleks, et maksuvabastust täielikult ära kasutada, elan erinevates kohtades. Võib-olla seab maksuamet minu majade ümber sisse ööpäevase valve.

Vaadake, ma praegu olen nördinud, et me oleme läinud teele, kus me mängime maksudega nagu viimased kupeldajad. Maksudega mängida ei ole mõistlik – see puudutab Keskerakonda, aga see puudutab ka Reformierakonda, see puudutab sotsiaaldemokraate, aga see puudutab ka Isamaaliitu.

Enam ei ole võimalik kodanikuna aru saada, millised maksumäärad on sinu suhtes rakendunud, kui sa hommikul üles ärkad, sest rekord, mis mulle meenub, oli käibemaksu muutmine pooleteisenädalase etteteatamisega. Eesti Vabariigi valijad, saamata aru, et käibemaks on maks, mille nemad jätavad kaupluse leti ääres lõpptarbijana riigikassasse, ei ole väga mõistlik maks, sest ta lööb kõiki ühe pulgaga. Käibemaksu maksavad võrdselt minusugused ja käibemaksu maksavad natuke kehvemini toime tulevad inimesed ju täpselt samamoodi. Rahvas hääletas selliste protsesside poolt. Rahvas leidis, et pooleteisenädalane etteteatamine arvestataval maksumuutusel on täiesti normaalne.

Täna me räägime näiteks kütuse erimärgistamise kaotamisest. Kas keegi on viitsinud arvutada, mida see nagu põhimõtteliselt iseendaga kaasa toob? Kas keegi on viitsinud arvutada, et Eestimaal – täiesti juhuslikult muuseas Tallinnast, Tartust, Pärnust ja Narvast väljaspool – elab veel mõni inimene, kes üritab hommikul traktorit käima panna, kes müüb piima, vanas rahas rääkides 4 krooni liiter, aga nafta hakkab talle maksma 20 krooni liiter. Selleks et osta 1 liiter naftat, peab ta lüpsma lehma 5 liitrit.

Saage aru, see on ebanormaalne olukord. Ja me oleme õnnelikud. Me oleme õnnelikud sellepärast, et see loll valija ei saa aru, et me täiesti juhuslikult paneme talle nööri kaela.

Nüüd me räägime sellest maamaksust. Viskan kivi ka oma erakonna kapsaaeda, sest täna räägin ma siin eraisikuna, sest täna ei ole fraktsiooni sõnavõtt.

Tallinnas on juba teada, linnavolikogu liige Valdo Randpere tõi väga selgelt välja, kui palju Tallinna kodanik hakkab rohkem maamaksu maksma. Uskumatu, ta oskab kümne piires ilma vigadeta arvutada. Väga hea tase!

Täpselt samamoodi teab Reformierakond väga selgelt, et riik peab aeg-ajalt üle vaatama maa maksustamise määrad. Nad saavad väga selgelt aru, et 2001 oli viimane kord, kui neid hinnanguid tehti. Aeg on küps maa ümber hinnata ja selle tagajärjel ei täna mitte keegi, mis selle maamaksuga tegelikult juhtuma hakkab. Aga meie teeme siin äri. Järsku saame 5000 valijat Nõmmelt Reinsalule ja mis selle teise poisi nimi oligi – see praegu siin riigikogus ei ole, see on vist kuskil minister. Et saame järsku 5000 valijat nendele juurde?!

Kuulge, kullakesed, see on tegelikult niisugune absurd, et ausalt öeldes mulle tuleb nutt peale! Ja täna ongi selline päev ka nagu traagika tipuks, et ongi väga kurb päev. See, mis toimub, ei ole normaalne.

Ja ütlen teile ausalt ja otse, et siin riigis ei ole võimalik varsti siis enam rikas ka olla, sest vaesed ei jõua enam rikastele raha kokku vedada. Huvitav, kas siis hakkab mõtlemine nagu teistmoodi tööle või? Isegi selles nn edukate erakondade toetajate hulgas. Käisin kooli kokkutulekul möödunud nädalavahetusel. Vend seisis vaevu püsti, pesumasinat nägid ta riided ma ei tea mitu kuud tagasi: mina hääletan Reformierakonna poolt, sest nemad lubavad mulle ilusat elu. See on meie tänane seis.

Selline genotsiid ei saa lõputult kesta. Ükskord peab see väike rahvas vabaks saama. Peab vabaks saama ja saama aru, et grupid mängivad temaga, mängivad nii, nagu ise tahavad. Kuus venda otsustavad ära, kes Eestit järgmised 15 aastat presidendina juhib. Lõpetage ära! Tulge mõistusele! Aitäh!

(Aplaus.)

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles