Juhtkiri: kord majja ka Tallinnas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrghooned Tallinnas.
Kõrghooned Tallinnas. Foto: Stanislav Moškov / Bravo!

Seadusekuulekus ennekõike. Kui mingi kehtiv seadus on põhiseadusega vastuolus, tuleb ebakõla kõrvaldada. Tallinna linnast on igati tubli, et tahetakse selgust, kas põhiseadusega on ikka kooskõlas see, kui riigikontroll neid kontrollib. Nüüd siis asus õiguskantsler Tallinna valimisringkondadega tegelema pärast keskerakondlase Ain Seppiku avaldust. Mis sest, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadus punkt, mis räägib Tallinna valimisringkondade moodustamisest, kehtib juba 2002. aastast.

Pealinna opositsiooniparteide hirm üheringkonnalisest Tallinnast on mõistetav: siis saavad ju kõik kelle iganes – miks mitte näiteks Edgar Savisaare – poolt hääletada. Kuid see kõik on juba olnud ja seda Tartus, kui enne 2002. aasta valimisi tehti Tartusse varasema nelja asemel üks valimisringkond ning toonane Tartu reformierakondlasest linnapea Andrus Ansip kogus ligi 9000 häält ning mispeale oravapartei võimule jäigi. Kusjuures korra üks muutmise põhjus oli toona, et liiga paljud ei saanud kolm aastat varem anda häält oma lemmiku, Ansipi, poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles