Kalev Stoicescu: Trumpi Euroopa turnee ootuses (16)

Kalev Stoicescu
, rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Stoicescu
Kalev Stoicescu Foto: Mihkel Maripuu

USA presidendi Donald Trumpi selle nädala Euroopa turnee koosneb kolmest osast – esmalt NATO tippkohtumine, siis visiit Suurbritanniasse ja seejärel kohtumine Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu analüüsib nende käikude tausta.

* NATO päästmine on Euroopa liitlaste käes, kes peavad saavutama kaheprotsendilise kaitsekulude taseme mitte Trumpi tujude pärast, vaid enda julgeoleku tagamiseks.

* Liitlased võiksid kokku leppida, et kulutavad olulise osa võimearenduse eelarvest USAs või USAga koostöös toodetud relvastuse hankimisele. See oleks realistlik ning Trumpile sisepoliitiliselt kasulik.

* Suurbritannia liidrid püüavad kindlasti veenda Trumpi loobuma kaubandussõjast, kuid ühtlasi hoiatada ka ta eesseisva Putiniga kohtumise karidest.

* Venemaad huvitab eelkõige endine sovettide impeerium, iseäranis Ukraina. Kui Trump – kellele selgitatakse, et vene keelt kõneldakse ka Moldovas ja isegi Gruusias – noogutab või koogutab, on need riigid jäetud Moskva meelevalda ning ka Euroopa Liidul pole enam suurt mõtet neid toetada.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles