Jõerüüt: Zatlersi otsus oli julge ja riigimehelik samm

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Zatlers laupäevaõhtuses telepöördumises.
Valdis Zatlers laupäevaõhtuses telepöördumises. Foto: SCANPIX

Läti presidendi president Valdis Zatlersi otsus algatada parlamendi laialisaatmine oli julge ja riigimehelik samm, ütles endine Eesti suursaadik Lätis Jaak Jõerüüt.
 

«See on hea samm. Mulle see meeldib,» ütles BNSile Eesti suursaadik Rootsis Jaak Jõerüüt, kes oli aastatel 2006-2010 Eesti suursaadik Lätis, Läti presidendi Valdis Zatlersi seimi laialisaatmise otsuse kohta. «Esiteks, minu arvates tegi Zatlers väga riigimeheliku otsuse. Teiseks oli selles sammus peale julguse ka loogika,» ütles Jõerüüt.

«Kahtlemata käitus president Zatlers poliitikuna, kelle kohta on tavaks öelda: tal on selgroogu,» sõnas Jõerüüt.

Jõerüüt sõnas, et koalitsiooni lõhki ajanud hääletus näitas, et «nii ei saa enam jätkata». Praeguse parlamendikoosseisuga uue koalitsiooni moodustamine oleks suursaadiku hinnangul jätnud aga ühe probleemi kahest lahendamata.

Jõerüüt ütles, et ta on nõus Läti rahandusministri Andris Vilksiga, kelle sõnul on Läti majanduskriisist väljumas ning nüüd tuleks «muu hulgas korrastada ka moraaliküsimused poliitikas».

Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) töötajad otsisid eelmise nädala kolmapäeval läbi mitu sadama- ja meediaettevõtet, otsides väidetavalt Ventspilsi linnapea Aivars Lembergsi ning mõjukate seimisaadikute Andris Šķēle ja Ainārs Šlesersiga seotud dokumente.

Läti seim lükkas aga päev hiljem tagasi KNABi palve lubada erakonnaühenduse Hea Läti Eest liidri Šlesersi elukoht läbi otsida.

President Valdis Zatlers teatas seepeale laupäeva õhtul riigitelevisioonis ja -raadios edastatud pöördumises, et algatab seimi laialisaatmise, nimetades Šlesersi-otsust tõeliseks häirekellaks, mis nõuab viivitamatut tegutsemist.

Zatlersi ametiaeg saab ümber selle aasta 7. juulil. Praegune seimikoosseis pidas oma esimese istungi eelmise aasta novembri algul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles