Jaak Jõerüüt: «kasulikud idioodid» meie seas (49)

Jaak Jõerüüt
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Jõerüüt
Jaak Jõerüüt Foto: Tairo Lutter

Mis kius, mis lollus, mis ahnus, mis kurjus vaevab kasulikke idioote, nii suuri vaalasid kui ka väikseid viidikaid, küsib kolumnist Jaak Jõerüüt, kirjeldades lugu siitsamast Eesti suvest.

Kes poleks kuulnud, et olemas on «kasulikud idioodid» ehk inimesed, kes lihtsustatud arusaama järgi ei tea, mida nad kellegi teise huvides teevad. Täpsustatud arusaama järgi võivad ka teada. Rahvusvahelisel poliitmaastikul tegutsevad need inimesed mõne teise riigi, mitte oma kodumaa huvides.

Kasulikkudele idiootidele mõeldes kerkivad silme ette mingid kauged tegelased, olgu mõni venemeelne õppejõud kuskil Soomes, kes musta pidevalt valgeks suudab rääkida, mõni naiivne muusik, kelle võõrriigimeelne ja supernaiivne avaldus paneb käsi laiutama, või meenub hiljutine segadus Uppsala ülikoolis, kus keegi (või oli neid mitu?) otsustas Vene propaganda huvides kasutada kärbsepaberimeetodit.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles