Peeter Langovitsi tagasivaade: «Viimse reliikvia» viimane võttepäev (1)

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pirita klooster, Gabrieli ja Agnese lugu ning «Viimne reliikvia» kütavad uue põlvkonna nägemuses taas sel suvel kirgi.

Sellega seoses meenus üsna eriline «Viimse reliikvia» tõlgendus suvelavastusena Pirita kloostri kõrval varemetes kakskümmend aastat tagasi. Pirita Kloostri Kunsti- ja Kultuuriühingu tellimusel valminud lavastus «Viimne võttepäev» põhines lool sellest, mis oleks võinud aset leida eesti tuntuima mängufilmi «Viimne reliikvia» filmivõtetel 1969. aastal. 27. juunist 2. augustini 1998 etendati vabaõhulavastust 17 korral. Igal õhtul pääses kloostrisse püstitatud tribüünile 500 huvilist kahevaatuselist tükki vaatama.

Idee ja teostus pärinesid Margus Kasterpalult ja Ilmar Raagilt. Lavastuse «Viimne võttepäev» käsikiri valmis koos kirjanik Jüri Ehlvestiga.

Lavastusse kaasatud «Viimse reliikvia» näitleja Peeter Jakobi kehastas Peeter Jakobit Ivo Schenkenbergina. Näitlejate valikul sai määravaks, kes parajasti suveks veel hõivatud polnud. Gabrieli rolli oli valitud Raivo E. Tamm ja Agnesena sai näha Katariina Lauk-Tamme. Lavastuses olid ka filmitegijad näitlejad. Operaator Ruudina tegutses Rein Oja, II režissööri Siimu mängis Jaan Rekkor ja tema assistendiks olnud klapitüdruk Merle Palmiste. Võttegrupi pürotehnikut Maitu kehastas Guido Kangur. Kaasatud oli ka Kalle Kõivu action-grupp, kellel tuli etenduses olla dublandid, külamehed ja militsionäärid.

Publik lahkus erimeelsena. Kellele etendus meeldis, kellel ajas aga nähtu närvi mustaks – legend ja kena romantiline mälestus olid mõnitamiseks muudetud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles