Andrus Karnau: viinakuradi küüsis (12)

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinaralli Ikla alkopoes.
Viinaralli Ikla alkopoes. Foto: Mailiis Ollino

Umbes iga neljas õllepudel ja viinapits, mis võidupühal ja jaanipäeval välja valatakse, pärineb Lätist. Kas seda on palju või vähe, küsib kolumnist Andrus Karnau.

Kui mõni aasta tagasi rongiga Peterburis käisin, ei saanud ma esimese hooga aru, miks pärast Narva jõest ülesõitu mu reisikaaslastel korraga hirmus janu tekkis. Seletus on imelihtne: nagu vedur üle piiri vuras, kukkus restoranvagunis alkoholi hind. Nii et piirikaubandus pole Eestile kunagi võõras olnud. Seni oleme nautinud selle magusamaid vilju, kui peamiselt soomlased on tuhandete liitrite kaupa Eestis alkoholi tarvitanud ja kaasa ostnud.

Soomlaste janu on Eesti ärimehed rikkaks teinud. Meie teenisime maksutulu, aga Soome riigile jäi alkoholikahju. Nüüd oleme Läti riigikassa doonorid, maksud sõidavad lõunanaabrite juurde, aga ravikulu jääb meie haigekassa kanda.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles