Erkki Bahovski: Poola bluff? (8)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas on Euroopa Liidu küsimus toonud rahva korduvalt tänavale. Pildil 8. detsembril 2017 aset leidnud protest Gdanski kohtumaja ees.
Poolas on Euroopa Liidu küsimus toonud rahva korduvalt tänavale. Pildil 8. detsembril 2017 aset leidnud protest Gdanski kohtumaja ees. Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters

Poola president Andrzej Duda tuli eelmisel nädalal välja plaaniga pidada Euroopa Liidu üle sügisel referendum. Täpsemalt öeldes lisas Duda kaks Euroopa Liiduga seotud küsimust üldisse konstitutsioonilisse referendumisse, mis peaks üldse sisaldama 15 küsimust.

Ent enne, kui arutada hirmsaid stsenaariumeid Euroopa Liidu lagunemisest, tasuks võtta mõtlemisaeg ja küsida, kas Duda mängib Euroopa Liidu küsimustega sellepärast, et kindlustada Poolale parem positsioon Euroopa Komisjoniga peetavatel läbirääkimistel. Meenutagem, et 2011. aastal, keset eurokriisi, tegi Kreeka ettepaneku korraldada referendum Euroopa Liidu ja rahvusvahelise abiprogrammi kohta, mis oleks iseenesest tähendanud Kreeka liikmesuse üle hääletamist euroalas. Referendum jäeti aga ära ja Kreeka jätkas abiprogrammiga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles