Airi Värnik: kui meie haiged oleksid terved (3)

Airi Värnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airi Värnik
Airi Värnik Foto: Peeter Langovits

Miks on Eestis ja teistes Balti riikides inimeste hinnang oma tervisele tunduvalt kehvem kui Skandinaavia maades ning mida neist andmetest järeldada, kirjutab arst ja Tallinna Ülikooli vaimse tervise professor Airi Värnik.

Mida me tervishoiult tegelikult soovime? Meie põhieesmärk ei ole ju rohkem raha haigekassale, rohkem hästitasustatud arste, suurejoonelisi haigemaju, rikkalikult suuri uuringuid ja tehnoloogiat, rohkelt ravimeid, mida kõike võiks ka olla, aga meie põhieesmärk on ju pikaealine terve rahvas, kes elaks oma elu rõõmsalt ja täisvereliselt ning kus igaüks oleks oma kogukonnas väärt tegija.

Võib-olla toodab meie arstiabipraktika kroonilisi haigeid? Kas arstiabi jääb hiljaks ja haigus muutub krooniliseks enne abi saamist või on tegemist ülediagnoosimise ja üleravimisega, mis tekitab inimeses haige olemise tunde ja koormab raviga, või keskendutakse liialt ühe organi või sümptomi ravimisele, jättes üldseisundi unarusse või põrkuvad patsiendis erialaarstide raviskeemid, mis omavahel kokku ei sobi ja perearstile selles dilemmas ei ole veel juhtrolli antud, või jääb puudu järelravist või on patsiendid millegipärast ravitõrksad?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles