Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Postimees 1914. aastal: Austria troonipärija ühes abikaasaga surmatud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ertshertsog Franz Ferdinand ja tema abikaasa Sophia Sarajevos 28. juunil (vana kalendri järgi 15. juunil) 1914. aastal, viimased eluminutid enne atentaati FOTO: Scanpix
Ertshertsog Franz Ferdinand ja tema abikaasa Sophia Sarajevos 28. juunil (vana kalendri järgi 15. juunil) 1914. aastal, viimased eluminutid enne atentaati FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Sarajevos (Bosnias), 15. juunil – Kui ertshertsog hommiku ühes abikaasaga pidulikule vastuvõtmisele sõitis, mis tema auks raekojas toime pidi pandama, visati ta automobili pomm, mis ertshertsogi poolt tagasivisatuna lõhkes, kui automobil kaugemale oli jõudnud, ja haavas kahte automobilile järele sõitvat saatkonna liiget ja ka kuus isikut publikumi seast.

Kurjategija trükitööline Karbanovitsh Trebinjest võeti kinni.

Pääle vastuvõtmist jätkasid troonipärija ja ta abikaasa oma sõitu.

8. klassi gümnasist Printsip Grahovist haavas troonipärijat browninguga näost ja hertsoginnat kõhust. Mõlemad haavatud viidi Konali, kus nad varsti hinge heitsid.

Mõrtsukas võeti kinni. Rahvahulk püüdis mõlema kurjategija üle ise kohut mõista.

Vienis, 16. juun. – jutud ertshertsogi elu kallale kippumisest, mis päeval ametlikku kinnitust leidsid, tekitasid rõhutud meeleolu. Lõbustused ja pidustused on ära keeldud.

Ishlis, 16. juun. – Sarajevo sündmuste kuuldes läks sügavasti vapustatud keiser sisemistesse ruumidesse ja andis Schönbrunnisse tagasiminekule valmistamiseks käsu. Päeval tuli Gmundenist Cumberlandi hertsog, kes oma kaastundmust avaldas. Homme hommiku jõuab keiser Vieni tagasi.

16.06.1914 (Juliuse kalendri järgi)

Tagasi üles