Postimees 1935. aastal: vaherahu Chaco sõjas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paraguay sõdurid Gran Chaco sõjas 1932. aastal
Paraguay sõdurid Gran Chaco sõjas 1932. aastal Foto: Carlos De Sanctis/Wikimedia Commons

Bueno Airesist, 12. juunil. Kolmapäeval kirjutati alla vaherahu protokollile Boliivia ja Paraguai vahel. Selle järel vaenulik tegevus Gran Chaco frondil pannakse seisma 48 tunni jooksul pärast protokolli allakirjutamist. Niisugune tähtpäev on antud selleks, et oleks võimalik informeerida kõiki frondi alasid vaherahu kokkuleppe allakirjutamisest, sest liin on 600 kilomeetrit pikk. Rahvusvaheline sõjaväe komisjon lendas nüüd Gran Chacosse.

Pärast vaherahu protokolli allakirjutamist Boliivia ja Paraguai vahel moodustati erapooletu sõjaväeline komisjon demarkatsioonijoone kindlaksmääramiseks Gran Chacos.

La Paz'ist teatatakse, et sõnum vaherahu sõlmimisest tekitas Boliivias suurt rõõmu. Kirikutes peeti jumalateenistusi. Ka Argentiinas valitses suur rõõm vaenuliku tegevuse seismapaneku pärast. 13. juuni kuulutati kogu maal pidupäevaks.

13.06.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles