Marku Lamp: Eesti metsanduse keerulised valikud

Marku Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Metsanduse arengukava algatamiseks aastateks 2021-2030 moodustatud töörühm, mis vaeb metsanduse probleeme nelja nurga alt: majanduse, ökoloogia, kultuuri ja sotsiaalvaldkonnas. Nüüdseks on eksperdid ja huvirühae esindajad juba kolm korda kokku saanud.

Pole üllatus, et esialgu räägivad probleemid üksteisele vastu. Samas näitab see ilmekalt, kui keeruliste valikute ees meie metsandus seisab. Näiteks on aruteludes välja toodud nii teadmatust selle ees, miks, kui palju ja kuidas peame metsi kaitsma, kui ka seda, kas, kuidas ja millistel alustel metsi üldse edaspidi kasutada saab.

Üha muutuvas maailmas otsitakse lahendusi ühtaegu nii liikide ja nendele eluks vajalike elupaikade kadumise kui ka kliimamuutustega kaasnevatele probleemidele. Üha selgemalt seatakse eesmärgiks majandatava maa kaitse alla võtmist, aga samal ajal ka taastuvate ressursside kasutamise suurendamist. Tarbimisvajadused aina rikastuvas ühiskonnas ju kasvavad ning vaid vähesed on valmis hüvedest loobuma. Nii keskkonnale kui ka inimkonnale korraga sobivad lahendused tunduvad esmapilgul keerulised, lihtsad lahendused siin ei tööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles