Mihkel Mutt: «Mine parlamenti!» – «Mine ise!» (4)

Mihkel Mutt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MIhkel Mutt
MIhkel Mutt Foto: Erlend Štaub

Miks ei satu riigikokku õiged inimesed? Jaak Allik kirjutas: («Jüri Raidla läheb va banque», PM 18.05): «Riigikogu autoriteet ja töövõime on madal just seepärast, et hinnatud spetsialistid ei soovi parlamenti kandideeridagi, sest kardavad kvalifikatsiooni kaotamist koos enese poliitilise «määrimisega».»

Ja edasi: «Seadusandliku võimu osakaalu suurendamine (taastamine) saab alata vaid tänase n-ö professionaalsetest poliitikutest komplekteeruva riigikogu tõeliseks Tarkade Koguks muutmise abil, mis tähendaks, et enamiku riigikogu liikmete põhitöökohaks poleks Toompea loss.»

Viimasesse suhtun küll natuke skeptiliselt. Igal tööl on oma spetsiifika, näiteks pole säravad ning targad isiksused alati parimad juhid jne. Kui mingi ime läbi satuks Toompeale Tarkade Kogu või muidu tõeline koorekiht, siis oleks neil seal isekeskis ülimalt põnev. Nad aina saaksid kollektiivseid vaimseid orgasme, nii et spiiker või keegi teine peaks aeg-ajalt jutukõma ja naerupahvakud katkestama, et «arutame nüüd neid Eesti asju ka».

Aga on tõsi, et parteisõdureid ja poliitmoonakaid satuks Toompeale vähem, kui erakondade pingid oleksid pikemad ja seal istuks kõvemad kandidaadid. Viimased tõrjuksid mannetumad iseenesest kõrvale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles