Taavi Minnik: tsirkus Babtšenko ümber paneb nõudma ukrainlastelt vastuseid (14)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ajakirjanik Arkadi Babtšenko (keskel), kes sai väidetavalt 29. mail Kiievis toimunud tulistamises surma, Ukraina peaprokurör Juri Lutsenko (paremal) ja julgeolekuteenistuse (SBU) juht Vassili Gritsak (vasakul) pressikonverentsil 30. mail
Vene ajakirjanik Arkadi Babtšenko (keskel), kes sai väidetavalt 29. mail Kiievis toimunud tulistamises surma, Ukraina peaprokurör Juri Lutsenko (paremal) ja julgeolekuteenistuse (SBU) juht Vassili Gritsak (vasakul) pressikonverentsil 30. mail Foto: SCANPIX

Kui mõni vene teisitimõtleja päriselt ära tapetakse on muu maailma reaktsioon peale Babtšenko ümber toimunud tsirkust palju vaoshoitum, kirjutab arvamustoimetaja Taavi Minnik.

Ukraina välisministeeriumi töötajate nahas ei tahaks neil päevil olla. Terve maailm jõudis ajakirjaniku ning blogija Arkadi Babtšenko tapmise juba karmilt hukka mõista, kui Babtšenko samal päeval koos võidukate SBU bossidega välja ilmus ja teatas, et tegu oli erioperatsiooniga. Vastuseid peab nüüd andma välisministeerium.

Rõõm muidugi kuulda, et Babtšenko on elus ja tervise juures. See on kõige tähtsam. Kuid ukrainlastel on nüüd tarvis vastus anda mitmele ebameeldivale küsimusele.

Esiteks kas kogu see tsirkus oli vajalik Babtšenko elu päästmiseks. Teiseks tõendada ära veenvalt Moskva seotus ja suuremastaabilise vandenõu olemasolu, mille eesmärgiks oli 30 opositsiooni tegelase tapmine.

Praegu ei näi kumbki usutav. Babtšenko elu oleks saanud päästa ka tervet planeeti petmata ja vandenõu-süžee meenutab neid mille paljastamise eest Venemaal sealsetele FSB meestele tärne paguni peale juurde pannakse.

Lugu on, aga kahetsusväärne sellepärast, et kui järgmine kord mõni vene ajakirjanik või teisitimõtleja tõepoolest tapetakse on muu maailma reaktsioon peale Babtšenko näitemängu ettevaatlikum ja vaoshoitum.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles