Andres Adamson: valikulisest mäletamisest

Andres Adamson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome kodusõjast on möödas üle saja aasta, kuid kired selle ümber Tampere linnas ei taha tänaseni vaibuda. Kunagises Soome punaste keskuses kestab juba aastakümneid omalaadne monumendi-ja ajaloosõda, kirjutab ajaloolane Andres Adamson.

On tavatu, kui seoses mõne uue raamatuga võtab sõna mitte selle arvustaja või äärmiselt juhul autor, vaid tõlkija. Autoridki teevad seda tavaliselt intervjuu või kriitikale vastamise vormis. Sest enesekiitus, teadagi.

Siiski teen allpool juttu Helsingi ülikooli ajalooprofessori Henrik Meinanderi raamatust «Gustaf Mannerheim. Aristokraat maavillases», mille ise eesti keelde tõlkisin. Tõsi, rohkem nagu ümber nurga, pigem mitte raamatust endast kui selles jutustatuga seonduvast ning ajendatult hoopis ühest hiljutisest e-kirjast Piret Salurilt, milles ta muuhulgas meenutas sagedast vandaalitsemist Mannerheimi mälestusmärgi kallal Tamperes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles