Erkki Bahovski: käärid Euroopa ja USA vahel

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

Esmaspäeval pidas USA riigisekretär Mike Pompeo kõne, milles esitas Iraanile 12 nõudmist, mille täitmisel USA lõpetaks sanktsioonid Iraani vastu. Nendest vahest tähtsaimad on nõudmine lõpetada uraani rikastamine, lõpetada sääraste sõjaliste rühmituste nagu Hezbollah toetamine Liibanonis, tuua oma üksused välja Süüriast, vabastada USA kodanikud ja lõpetada Iisraeli ähvardamine.

Pompeo kõne järgnes USA presidendi Donald Trumpi otsusele taganeda rahvusvahelisest Iraani tuumakokkuleppest, mille osalisteks olid ka Euroopa Liit (Saksamaa, Prantsusmaa, Ühendkuningriik), Venemaa ja Hiina. 2015. aasta tuumakokkulepe Iraanile nii järske nõudmisi ei esitanud, Iraan sai õiguse tegeleda rahumeelselt edasi oma tuumaprogrammiga ja vastutasuks kadusid sanktsioonid tema vastu.

Nüüd on siis USA Iraani-vastast vinti veelgi peale keeranud. Pompeo kutsus USA liitlasi uut lepingut toetama, mainides eraldi ära Euroopat, aga ka paljusid teisi riike. Siin ongi Euroopa Liidul mõtlemise koht – kas hoida kinni suure vaevaga saadud vanast lepingust, millega on ühinenud ka Venemaa ja Hiina ja kus Euroopa Liit saavutas diplomaatilise võidu, või hüpata USA juhitud rongi peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles