Postimees 1997. aastal: võidupüha koondas veteranid Tõnismäele (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur
Pronkssõdur Foto: Liis Treimann / Postimees

Eile hommikul kogunes mõnisada inimest Tallinnas Tõnismäele pronkssõduri kuju juurde. Kogunenud tähistasid Suure Isamaasõja lõppemise 52. aastapäeva.

Tõnismäele kogunesid peamiselt eakamad inimesed, kuid nende seas liikus punaste nelkidega ringi ka turskeid noormehi ja mitu lasterühma.

Pronkssõduri jalamile asetati palju lilli, peeti kõnesid, mängiti bajaani, loeti luuletusi, lauldi ja võeti pisut viina.

Võidupüha tähistajate käes lehvis paar punalippu ning Tsaari-Venemaa lipp. Püsti aeti ka suur Vene õigeusukiriku rist. Loosungitekst nõudis Venemaa ja Valgevene ühinemist.

Üks sõnavõtjatest teatas, et võitlus pole lõppenud, sest ka praegune olukord on väga raske. Rõhutati, et võidupühal mälestatakse «meie suure kodumaa, Nõukogude Liidu» eest langenuid.

Esineja märkis, et võidupüha tuleb tähistada 9. mail, mitte 8. mail, sest «suur marssal Žukov andis oma allkirja kapitulatsioonipaberitele 9. mail kell 00.45». Esinemise lõpetas üle Tõnismäe kaikunud hüüe: «Hurraa, seltsimehed!»

Mõned eakamad veteranid tahtsid pisut tülitseda ning nõudsid Tsaari-Venemaa lipu ärakoristamist. Olukord lahenes siiski rahumeelselt.

Pronkssõduri jalamile tõid lilli ka riigikogu liikmed Nikolai Maspanov, Valentin Strukov ja Viktor Andrejev.

10.05.1997

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles