Postimees 1995. aastal: Estonia vrakki tänavu ei maeta (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Estonia reklaamfotol
Parvlaev Estonia reklaamfotol Foto: PM/Scanpix Baltics/Scanpix

Rootsi ametivõimud teatasid reedel, et plaan matta parvlaeva Estonia vrakk ei saa realiseeruda enne 1996. aastat.

Rootsi transpordiminister Ines Uusman ei pidanud õigeks, et vraki ja selles olijate matmine võtab nii kaua aega. Seetõttu pidas ta oluliseks, et tõhustataks laevahukupaiga kui merehaua kaitsmist. «Me võime seda teha valvelaevu või sõjaväelisi vahendeid kasutades,» ütles Rootsi transpordiminister.

Rootsi valitsuse avalduses öeldakse, et praegu käivad läbirääkimised Soomega vrakist kütuse eemaldamiseks ning piirkonnas geoloogilise uuringu läbiviimiseks. Enne nende küsimuste lahendamist ei saa laeva betooni alla matta. Mullu detsembris Estonia vrakis 80 tundi videomaterjale salvestanud tuukrite hinnangul lebab 100–300 surnukeha laevast väljaspool.

Neljapäeval demonstreeris hukkunute sugulaste pahameeleks osa salvestatust Rootsi 4. telekanal. «Estonia vrakist võetud videomaterjali avaldamine televisioonis ei ole eetiliselt mõistetav,» ütles Rootsi peapiiskop Gunnar Weman nädalavahetusel. Ta võrdles nende piltide eetrisseandmist hauarööviga ja ütles, et midagi sellist võib teha vaid sensatsioonihimus.

2.5.1995

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles