Postimees 1932. aastal: eriline 1. mai

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu kujuneb mai vastuvõtmine ja 1. mai ise õige kirevaks. Võitlus maiusainete seaduse maksu ümber jõuab haripunktile. Raskelt elluviidav seadus on endaga kaasa toonud tagajärgi, mis sunnivad elupõliseid ettevõtteid omi uksi sulgema ja töölisi vallandama. Ettevõtjad ja töölised protestiks selle seaduse vastu korraldavad rongkäigu mai eelõhtul.

See on õieti esimene kord, kus ettevõtjad protestiks oma meelt avaldavad.

Kondiitrite ja tööliste meeleavalduse lõppedes ilmuvad tänavale üliõpilased, et korraldada oma rongikäiku – rõõmuavalduseks kevadele.

Esimesel mail on huvipunktiks kaitseväe ja kaitseliidu jalutuskäigud orkestri saatel, samuti ka tööliste rongikäik. Viimase kohta on tänavu huvitav ära märkida ühte – ja nimelt: tänavu lähevad Tartus ühises rongikäigus sotsialistid ja äärmised pahempoolsed ringkonnad. Tööliste ja korraldajate keskel avaldatakse arvamist, kas viimaks pahempoolsed elemendid ei püüa rongikäiku ära kasutada oma huvides, et võimalikul juhul segadusi sünnitada, ehk miitingul niisuguste kõnedega esineda, mis miitingul niisuguste kõnedega esineda, mis miitingu jatkamise võimatuks teeks. Kuid vastutus lasub täies ulatuses muidugi sotsialistidel.

Tänavu paar üliõpilasorganisatsiooni puudub mairongikäigult, kuna nendel lein valitseb. 30.04.1932

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles