Ahto Lobjakas: otsedemokraatia ja ökoloogilise tusameele kevad (13)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamägi

Šveitsis oli olemas kodanikukultuur juba ammu enne Jüriöö ülestõusu, seepärast ei sobi sealne otsedemokraatia meile eeskujuks, leiab kolumnist Ahto Lobjakas.

  • Rahulolematuse hood näivad Eestist üle käivat nii kuueaastase intervalliga. Eelmine, 2012. aasta laine, oli teravalt poliitiline seekordne on, parema sõna puudumisel, ökoloogilise loomuga. Taustal visiseb omaette protestinurgakeses luteri kiriku politiseerumine ja EKRE kerkimine populaarsuselt kolmandaks erakonnaks.
  • Tänane poliitiline protest, nagu öeldud, näeks hea meelega erakonnademokraatia täiendamist (kui mitte asendamist) otsese rahvavõimuga.
  • Referendumeid vallad muidugi korraldada ei saa, kuid midagi ei näi keelavat rahvaküsitlusi KOVi pädevusse puutuvatel teemadel. Need küsitlused võiksid olla siduvad ning valijad peaksid kohalikelt erakondadelt ja valimisliitudelt nõudma selliste küsitluste korraldamist. Nii saaks tugevneda kogukond ja veidigi lahtuda protest.
Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles