Vastukaja: hambaravi kvaliteet sõltub ennekõike ikka arstist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik hambaravi instrumente.
Valik hambaravi instrumente. Foto: Toomas Huik

Hambaarst Marek Vink avaldas 20. aprilli Postimehes «Vastukaja» rubriigis arvamust, et riigi sekkumine viib hambaravikvaliteedi alla. Hambaarst kirjutab, et asi polegi konkreetses hinnas, millega riik sunnib lepingupartnereid teenust ostma.

Ma ei usu seda, asi on tema ja paljude tema ametivendade ja -õdede puhul ikkagi ainult rahas. Minu kui tarbija seisukoht on vastupidine, riik pakub siiski suurt abi ja tänu selle eest! Hambaravi kvaliteet ei olene mitte niinimetatud riigi sekkumisest, vaid siiski eelkõige arstist endast.

Kord oli minu arst (Nõmme polikliinik) puhkusel, vajasin aga abi. Läksin Nõmme eraarstide juurde. Seal taheti hammas kohe välja tõmmata, asemele lubati istutada uus (kuskil 1100 eurot), mis pidi tugev olema veel hauaski, see muidugi hea arusaadav nali. Ma ei lubanud hammast välja tõmmata. Teenuse eest võeti tasu, kuid isegi minu nõudmise peale ma tšekki ei saanud. (Ka minu abikaasal oli kord tšeki saamisega ühe eraarsti juures jant.)

Pärast puhkust ravis minu arst selle hamba kenasti korda, hammas jäi alles. Olen väga rahul otsusega teise hambaarsti nõu mitte kuulda ja keelduda tema teenusest viimasel hetkel.

EPL kirjutas 19. aprillil loos «Soomest praaktöö tõttu minema löödud hambaarst on juba Eestiski patsiente vigastanud» Eesti hambaarstist Dmitri Filippenkost, et personali olevat sunnitud Soomes isegi valediagnoose panema. Ilmselt ikka raha pärast.

Näiteks parandati hambaauke, mida polnudki. Teine arst teises kliinikus leidis, et ei hambaauke ega põletikku üldsegi pole. Ilmselt ei lubanud see Soome klient pahal arstil tegutseda, nagu minagi ei lubanud oma hammast välja tõmmata ja läksin teise arsti juurde. 

Soome terviseamet sundis Filippenko ärid seal päevapealt sulgema, nüüd tegutseb ta vabalt edasi Eestis. Kirjutan hoiatuseks teistele, vahetage julgelt vajadusel arsti. Usun, et enamikus on nad tublid ja toredaid, ka ma ise olen oma arstiga ülirahul, kuid leidub ka, andestust väljenduse pärast, ahneid ja kaabakaid, nagu igal erialal.
Mati Nurk
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles