Tanel Tammet: kuidas Facebooki kuritarvitada?

Tanel Tammet
, TTÜ professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Tammet
Tanel Tammet Foto: Erakogu

Facebooki andmete kuritarvitamine pole keeruline ja Facebookil on raske kasutajaid kaitsta, tõdeb tehnikaülikoolis sooritatud eksperimendi põhjal TTÜ võrgutarkvara professor Tanel Tammet.

  • Me ei kasutanud üldse Facebooki tarkvaraliideseid ja ei teinud mingit Facebooki rakendust, mille kaudu sõbralistidele ligi pääseda. Tudeng tegi paarteist libakontot ja ehitas tarkvara, mis käitus nagu inimene, kes kasutab harilikku veebibrauserit: logib sisse, vaatab, mis ekraanil, sirvib, vajutab linke ja kopeerib leitud infot andmebaasi.
  • Kui Cambrige Analytica sai kätte umbes 90 miljoni kasutaja andmed, siis tudeng piirdus kahe tuhande kasutaja ja nende kolme viimase kuu postitustega. Otsustasime võtta tuhat inimest algusega ühelt poliitiliselt neutraalselt Facebooki lehelt ning teine tuhat inimest algusega poliitiliselt angažeeritud lehelt.
  • Ootuspäraselt andsid nende postitustes kasutatud võtmesõnade analüüsid üpris erinevad tulemused. Meil oleks olnud võimalik neid inimesi profileerida sarnaselt Analytica analüüsiga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles