Lugeja kiri: tagumikud toolilt püsti!

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuatõmbamisvõistlus
Lõuatõmbamisvõistlus Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Soomlased tunnevad süümepiina vähese liikumise pärast, kirjutab lugeja Ragnar Viir.

Mulle on jäänud silma Postimehe artiklid kontoritöötajate terviseprobleemidest ja nende ennetamisest.

Pideva istumise – liikumatuse – kahjulikkusest meie tervisele räägitakse tänapäeval palju, kuid tahaksin tähelepanu juhtida 5. aprillil Soome peaministri büroo avaldatud raportile, mille järgi liikumatus läheb Soomele aastas maksma kolm miljardit eurot aastas.

Raporti on koostanud liikumis-, tervise- ja majandusteadlased professor Tommi Vasankari juhtimisel UKK (Urho Kaleva Kekkoneni nimelisest) instituudist. Raporti järgi istuvad soomlased suurima osa oma elust – tööl, kodus, autos, puhkehetkel ja vaba aja harrastustes. Seejuures teavad 70 protsenti soomlastest, et nad istuvad liiga palju – ja tunnevad end selles süüdi, aga istuvad ikka!

Uuringu autorid rõhutavad, et Soome ühiskonnas, rahvatervise aspektist, on liigistumise väljajuurimine palju keerulisem kui tervisespordi lisamine, kuna rahva mentaliteet ning elamise kultuur seda ei soosi. Teadlased ei anna soovitusi, kui palju tohib istuda, vaid soovitavad lihtsalt võimalikult vähe istuda, see tähendab mitte istuda, kui see vähegi võimalik on.  

Nagu ütleb ka Eesti selle aasta tervisedendaja dr Andrus Lipand, suitsetamist vähendades oleme saavutanud häid tulemusi, joomisprobleemidega tegeleme aktiivselt, aga suureks väljakutseks on liigistumine.

Aga ega meil muud lahendust ei ole kui ikka aeg-ajalt toolist püsti tõusta (mis ei maksa ju midagi!) ja mõelda, kui palju liikumatus meie tervisele ja Eesti ühiskonnale maksma läheb.

Üks mõte on. IT on Eesti bränd ja lipulaev. Lipp lehvib nähtavamalt, kui ise seista püsti!  Ärgitajateks-meeldetuletajateks meile kõigile kõlbavad äpid, munakellad, randmekellad jms veel välja mõtlematagi nutividinad. Aga tagumikku toolilt kergitama peame ikka ise!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles