Ardo Hansson: riigieelarve ülejääk parema tuleviku nimel (17)

Ardo Hansson
, Eesti Panga president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Hansson.
Ardo Hansson. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Peagi hakkab valitsus arutama järgmise eelarvestrateegia eesmärke, millega kinnitatakse järgmise nelja aasta eelarveraamistik. Praegust majandusseisu arvestades peaks eelarve olema ülejäägis, leiab Eesti Panga president Ardo Hansson.

  • Eesti majandus ei vaja praegu ergutamist. Lisaks Eesti Pangale on viimastel kuudel Eesti majanduse käekäiku kiitnud Rahvusvaheline Valuutafond ja Euroopa Komisjon, kes on muu hulgas ka oma prognoose veidi ülespoole korrigeerinud. Mõlema hinnangul ületab Eesti majandus oma tasakaalulist ja jätkusuutlikku taset.
  • Valitsus põhjendab eelarvepuudujääki strateegiliste investeeringute tegemisega, ent raske on aru saada, mille poolest on valitud projektid strateegilisemad või tootlikumad kui ülejäänud investeeringud, ning kuidas õigustavad need puudujäägi tekkimist. Kuna valitsuse kulutuste osakaal Eesti majanduses on suur (umbes 40% SKPst), ei ole tootjatele ja teenusepakkujatele hea, kui valitsus oma nõudlust aastast aastasse palju muudab.
  • Juba eelmisel kevadel tundsime muret, et valitsuse leebe eelarvepoliitika võib majanduses ebastabiilsust suurendada. Laekunud andmed kinnitavad majanduse head seisu ning tõusnud kasvuootuste ja suurema ülekuumenemisohu valguses on vastutustundlik eelarvepoliitika veelgi vajalikum.
Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles