Pressinõukogu: Postimehe veeb rikkus head ajakirjandustava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pressinõukogu arutas Deniss Tsõro kaebust Postimehes 17. jaanuaril 2018 ilmunud artikli «Narvas pandi Nazarbajevi ja Korbi nimel püsti kummaline krüptoäri» peale ja otsustas, et leht rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel räägib internetiärist, mille üks asutajatest on Deniss Tsõro. Loos on viidatud mehe kriminaalsele minevikule ja juhtumile, mil tema firma jättis täitmata töötukassa tellitud koolitused.

Deniss Tsõro kaebas Pressinõukogule, et artiklis iseloomustatakse teda negatiivses toonis, nimetatakse suliks ja võltsijaks. Kaebaja märkis, et lisaks on artiklis valesti kirjutatud ka tema perekonnanimi. Kaebaja lisas, et artikli eesmärk on luua uue internetiäri kohta negatiivne kuvand. Kaebaja ei ole rahul, et artiklis esitatakse tema kohta küll tõsiseid süüdistusi, kuid sõna ei anta.

Postimees vastas Pressinõukogule, et enamus negatiivse tooniga lausetest, millele kaebaja viitab, pärinevad rohkem kui kümne aasta tagusest artiklist, mille peale Deniss Tsõro ei ole kaevanud. Leht lisas, et ajakirjanikul ei õnnestunud kaebaja kontakte peale postiaadressi leida. Kui kaebaja ise ajakirjanikuga ühendust võttis, pakkus leht talle võimalust kommentaariks, millest aga kaebaja keeldus. Leht lisas, et kuigi kaebaja keeldus kommentaaridest, eemaldas ajakirjanik loost mitmed negatiivsed laused.

Pressinõukogu otsustas, et Postimees rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 4.1., mis näeb ette, et konflikti sisaldava materjali puhul peab ajakirjanik ära kuulama kõik osapooled. Pressinõukogu hinnangul oli tegemist kaebaja suhtes kriitilise looga ja seetõttu oleks pidanud  temaga kommentaari saamiseks ühendust võtma. Pressinõukogu arvates e saa pidada piisavaks enam kui kümne aasta tagusele artiklile viitamist.

Pressinõukogu aseesimees Helve Särgava

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles