Ukraina ajakirjanik Aleksandr Štolko: Nadjast, terrorirünnakust ja 120 mm miinipildujatest (9)

Aleksandr Štolko
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadja Savtšenko Kiievis kohtus.
Nadja Savtšenko Kiievis kohtus. Foto: SCANPIX

Ukraina ei tahtnud nähtavasti kuidagi Venemaast maha jääda ja korraldas omaenda poliitilise vaatemängu. Vaatemäng number 1 on Ukrainas praegu «riigipöörde ja Ukraina põhiseadusliku korra kukutamise katse», mida olevat kavandanud Ukraina kangelane, rahvasaadik Nadja Savtšenko, kirjutab Ukraina ajakirjanik Aleksandr Štolko.

Seesama Nadja, kelle vabastamise nimel Venemaa vanglast korraldati kogu Euroopas massilisi protestiaktsioone, millest võttis osa nii tavalisi inimesi kui ka tuntud poliitikuid. Löök Ukraina presidendi mainele oli üüratu: kui palju ei olnud toona kiidukõnesid ja ülistuslaule, anti ju ka Kangelase täht – ja nüüd siis «mastaapse terrorirünnaku ettevalmistamine» parlamendihoone tulistamiseks miinipildujast ja ellujäänute tapmiseks automaatrelvadega. Suudate te seda uskuda? Eriti veel Nadja soovi tulistada miinipildujast Dnepril asuvalt praamilt.

Kohe tehtud parlamendi- ja kohtuistungi järel saadeti Ukraina kangelane kaheks kuuks Ukraina julgeolekuteenistuse uurimisisolaatorisse. Sellele eelnes aga veel üks vahejuhtum: peeti kinni auto, milles leidus lausa väiksemaks sõjaks sobilik arsenal. Tuli see auto aga terroristliku «Donetski Rahvavabariigi» suunast.

Vedas kõike seda toredust mees, keda oli nimetatud Ukraina «põhiläbirääkijaks» Donbassi mässajatega – Vladimir Rubin. Muu hulgas oli tema pagasis paarkümmend 120 mm miinipildujat, miine, tuhandeid padruneid, automaate, granaadiheitjaid …

Kogu Ukraina võpatas aga päev hiljem, kui Ukraina julgeolekuteenistus avalikustas video ja audio, mis näitasid, kuidas Ukraina kangelane Savtšenko ja Ruban värbavad ohvitsere, et panna Kiievi kesklinnas toime terrorirünnak ehk parlamendiliikmete mahalaskmine ja riigiasutuste tulistamine miinipildujatest ja automaatrelvadest. Savtšenko andis teada, et see on tema «isiklik erioperatsioon».

Hirmuäratav informatsioon, aga nagu ütles sellistel puhkudel üks suur režissöör: «EI USU.» Alates juba sellest, et miinipildujast kavatseti tulistada praamilt jäässe mattunud Dneprilt …

Sõjalise poole pealt vaadates tekib küsimus, kui palju on vaja inimesi, et korraldada Kiievi kesklinnas selline veresaun? No alla 50 ei vea kuidagi välja. Ja kus nad siis on?

Uudistest on kuulda olnud kolmest-neljast kinnipeetust, kes andsid end üles pärast värbamiskatset. Samuti on julgeolekuteenistus otsinud läbi kahekümne Venemaa-meelse ajakirjaniku korterid.

Nadja Savtšenko on samal ajal alustanud näljastreiki … Samasugust nagu Venemaa vanglas. Millega see lõpeb, ei tea veel keegi.

Donbassi terroristid on aga jõudnud juba teatada, et võivad pakkuda Savtšenkole poliitilist varjupaika.

Vene keelest eesti keelde ümber pannud Marek Laane


Aleksandr Štolko (57) on uuriv ajakirjanik, Ukraina teeneline ajakirjanik. Ta on spetsialiseerunud publitsistikale ja Balti riikidele. Töötanud Ukraina, Poola ja Eesti ajakirjandusväljaannetele. Saidi www.balyua.wordpress.com pidaja.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles