Postimees 1992. aastal: streigiks ollakse valmis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Elektrijaamad.
Narva Elektrijaamad. Foto: Peeter Langovits

Vastavalt Narva n.n. ametiühingukeskuse, sisuliselt aga linna operatiivstaabi juhi Vladimir Aleksejevi ütlustele on tänasest Narva elektrijaamades välja kuulutatud streigieelne seisund, streigivalmidus number üks.

Põhjuseks olevat Eesti Vabariigi Ülemnõukogu ja valitsuse poolt ametiühingu konverentsi nõudmistele vastamata jätmine. Streigi tehnilised üksikasjad on salastatud. Eesti valitsust kavatsetakse hoiatada streigist ette, sest streigiga kaasneb elektrijaamade võimsuse piiramine. Peamised poliitilised nõudmised on Narva töölismaleva juhi Viktor Krõlovi viivitamatu eelvangistusest vabastamine ja kõigile Eestis vähemalt kolm aastat elanutele Eesti kodakondsuse tingimusteta andmine. «Kaasa arvatud endisele Narva KGB pealikule Baševile,» täpsustas Aleksejev.

Streiki lubatakse jätkata võiduka lõpuni. Elektrijaamade täielik seiskamine on Aleksejevi sõnul võimalik paari minuti jooksul.

On arvata, et põhimimõttelised otsused on langetatud 31. märtsil Narva ametiühingukeskuse algatatud ümarlaua nõupidamisel, milles osalesid EV Ülemnõukogu liikmed Lebedev, Annus jt. ning paljude Eesti venekeelsete ettevõtete ametiühingute juhid.

Hästiinformeeritud ringkondadest on teada, et Pärnus algavate Eesti-Vene läbirääkimiste ajaks on kavandatud kõigi Eesti Vabariigi venekeelsete ettevõtete üldstreik.

4.04.1992

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles