Postimees 1930. aastal: admiral Pitka jõuab homme kodumaale

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 2.04.1930
PM 2.04.1930 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Juba mõne aja eest sai teatavaks, et vabadussõja kangelane, meie sõjalaevastiku, soomusrongide ja kaitseliidu isa aseadmiral Johan Pitka mõtleb sõita Eestisse. Esialgu levis kuuldus, et Pitka üldse likvideerib oma asunduse Kanadas ja pöörab tagasi kodumaale koos kõikide perekonnaliikmetega, kuid senini pole tema kavatsused veel selgunud. Kindel on nüüd aga see, et aseadmiral J.Pitka on sõitnud Kanadast välja üksi, ja ta perekond on jäänud veel sinna.

Oma teekonda alustanud ta juba 21. märtsil St.Johni sadama kaudu. Ta peatus mõne päeva Inglismaal Liverpooli linnas, kus ta omal ajal pidas laevakontorit ja kus tal oli kokkupuutumist oma endiste ärisõpradega. Sealt sõitis ta Londoni.

Eestisse jõuab Johan Pitka neljapäeva hommikul Riia kiirrongiga. Kui üleeile Tallinnas sai teatavaks Pitka päralejõudmise aeg, algasid ettevalmistused. Tallinna malev tahab üksmeelselt tervitada vabadussõja kangelast ja kaitseliidu isa ta tagasijõudmisel pealinna. Rongi saabumise ajaks ilmub Tallinna maleva oma orkestriga ja lipuga teda Balti jaama vastu võtma.

Valga jaamas, kust kaudu J.Pitka 6 aasta eest lahkus üle kodumaa piiri ja kust kaudu ta nüüd ka tagasi tuleb, korraldab vastuvõtu kaitseliidu Valga maleva.

Tuttavate ringis oletatakse, et Pitka jääb kodumaale ajutiseks. Oletatakse ka, et ta Liverpoolis peatumise põhjuseks võis olla kavatsus asuda uuesti sinna tegutsema laevanduse ja merekaubanduse alal.

2.04.1930

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles